keskiviikko 12. lokakuuta 2005

Kysymys lukijoilleni
"Hyvä hyvä, sanoivat kaikki lapset ja taputtivat pieniä karvaisia käsiään."


Tämä sanonta on viime aikoina tullut kuultua aika usein. Keski-ikäinen muistini muistaa kuulleensa sen myös joskus kauan, kauan sitten. Onko se ollut lapsuudessa, teini-iässä vai vasta aikuisena niin siitä en pääse kiinni.

Laitoin kysymykseni 
Ylen Aikaisen "Kysy mitä vain" palveluun. Tuolla kysymys-vastaus arkistossa on mitä ihmeellisimpiä ja hauskoja kysymyksiä sekä vastauksia, jotka ovat jopa ihan yleissivistäviä. Suosittelen sinne kurkkaamista ja vaikkapa järjestämään kotona tietokilpailuillan tv:n katsomisen sijaan.

Sain seuraavan vastauksen, ja koska lopullista selvyyttä kysymykseeni ei löytynyt, niin kysyn tietääkö joku teistä:Mistä tuo sanonta on saanut alkunsa?


igs:n vastaus:

- - - -
"


Sanonnalle karvaisia käsiään taputtelevista lapsista ei löytynyt kirjallista lähdettä, joten päädyimme tarkastelemaan sitä toisesta näkökulmasta, kansanperinteenä.
Matti Kuusen toimittamassa nykysuomen sananparsikirjassa Rapatessa roiskuu (SKS 1988) sanonta on mukana ja tallennettu Muuruvedellä.
Suomessa sananparsia on arkistoitu maailmanennätyksellisen paljon ja Rapatessa roiskuu sisältää sananparsia, jotka eivät ole tulleet kerääjille esille ennen vuotta 1965.
Toisaalta sanonnasta on muistikuvia juuri 1960-luvulta. Tällä perusteella sanonnan on ajateltu syntyneen 1960-luvulla - mutta sitä, mistä se on saanut alkunsa, ei tiedetä. Se on kuitenkin liitetty tilanteeseen, jossa on pitänyt kiittää tai kehua jotakin ja sanat on voitu lausua erityisen möreällä äänellä.
Lastenkirjallisuuden puolelta kuitenkin eräs kirja, josta mielikuvannekin saattaisi olla: Maurice Sendakin Hassut hurjat hirviöt 1970-luvulta on kertomus, jossa on varsinaisia karvatassuja ja kirja on ajoittain ollut erittäin suosittu.
Toimitus kiittää Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kansanperinteen tutkijaa ja kirjastoa ystävällisestä konsultoinnista.
Terveisin iGS-toimitus / Helsingin kaupunginkirjasto http://igs.kirjastot.fi

- - - -
"

Laita kommentteihin viesti, jos sinulla on jotain lisätietoa tähän visaiseen tiedonjanooni.

KS

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.