maanantai 26. elokuuta 2024

Pehr Kalm Revival

 

 Ennen mm. Hus Lindman ravintola / Rosellin talo


 

Sibelius museo

 

Vuonna 2012 Sibeliusmuseon ja nykyisen Grädda-ravintolan  taakse syntyi Jan-Erik Anderssonin toteuttama ympäristötaideteos, lue Aamuset artikkeli. Tämä oli kyllä mielenkiintoinen katseltava, rauhallinen ja kaunis paikka.

300-vuotias suuri tammi on ehkä Kalmin istuttama, selvisi Turun palostakin.





Teoksessa on kasvien tukena ja tilojen jakajana kauniita kaaria.



Rivit ja lajit ovat säntillisesti järjestyksessä. Kastelu oli käynnissä niinpä muutama osa jäi lähemmin katsomatta.









Kasviluettelo ym. tietoa teoksesta ja puutarhasta löytyy lisää PDF-tiedostosta Pehr Kalmin kasvit Piispankadulla.


Piispankadulla on monta kaunista rakennusta, tässä Dahlströmin renesanssipalatsi. Kannattaa katsoa sisäkuvat linkistä Salatut museot.


Kaunis pieni "huvimaja", kenen ja mikä ei nyt selvinnyt.

KS

perjantai 23. elokuuta 2024

Sain Villeltä kaksi valokuvaa Beatleseista! Kehys täytyy ostaa niin otan paremman kuvan sitten.

Virpi ja Robin olivat täällä pari yötä. Kiva kun oli aikaa jutella ja kulkea kaupungilla. Kirpputorit tuli nähtyä ja hyvää ruokaa syötiin. Seurassa on kiva syödä, ruokakin maistuu paremmalle. Ja tuli kokemusta ravintoloist, en oikein itsekseni viitsi mennä ulos syömään.




Usko sai maukkaita tuliaisia ja mä satsin millä voin pitää hienon Koti-Spa-Päivän. Kiitos, mutta tulkaa ens kerralla ihan vaan itse. Noh, lähtiessään käytiin Rainbowoolissa ja sieltä Virpi osti mulle Cat Mom puikonpäät. Ihanat. Kiitti.




Sieniä oon ostanut torilta ku ei sienestys kaveria tunnu löytyvän. Kantarellit on olleet tosi hyviä ja puhtaita. Lampaankäävät samoin ja ne oikin oikein herkulliset voissa paistettuna. Torvisienet oli niiiin puhtaita etten itsekään noin siististi osaa kerätä. Ne on nyt kuivattu talveksi, kansuja oon pakastanut.




Seniorirannekkeella osallistuin opastettuun kävelyyn. Olihan se ihan ok mutta aika vähän tietoa tuli. Pitkä kävely mutta vain muutamista taloista kerrottiin, vähän niistäkin. Menen kyllä toisenkin kerran josko sattuis parempi päivä oppaalle ja tietoa olisi jaettavaksikin.

Kaupungintalo, selvisi Turun palosta. Jossain vaiheessa siitä tuli tilapäisesti Kaupungintalo ja on sitä siis edelleen tilapäisesti.

 Qwenselin talo


Bethelkirkko sisäpihan puolelta.


Suomen Pankki, Kirjasto, Vakuutusyhtiön talo (nyt Niska) tulivat katsotuiksi myös ja Kauppatorin historia kerrattiin.

Alvar Aallon suunnittelema Turun Sanomien talo. TS ei siinä enää ole.


Puolalanmäki on niiiiin jyrkkä, että en sinne toista kertaa kulje, tai tietyti sitten kun museoon menen mutta en huvikseen vaikka näkymät sieltä ovat huikeat! Aurinko paistoi just sieltä suunnasta niin kuvasta ei tullut mitään. Sorry. Käykääpä katsomassa.


KS

torstai 15. elokuuta 2024

Höyrylaiva Ukko-Pekka risteily Naantaliin

 Ai että oli taas kiva päivä Airistolla ja Naantalissa.

 


Ukko-Pekalla voi matkustaa myös yhteensuuntaan mutta risteily eestaas on tietysti hieno päivä merellä. Jos haluat matkustaa niin pidä kiirettä! Ukko-Pekkaa uhkaa poistuminen Turusta!  Lisätietoa linkeistä:  Miksi Ukko-Pekka myydäänYlen uutinen.

Naantalissa vastassa oli Ukko-Pekan huoltoauto! Kaunis nähtävyys sekin. Ja tiettysti birgittalaisluostarin viereen rakennettu kirkko.

 






Alus on Naantalissa kaksi tuntia ja siinä ajassa ei niin ehdi kaupunkia tutkia, monet kävivätkin lounaalla, rantaravintoloissa on valinnan varaa. Mä kävelin Mannerheiminkatua Museolle ja takaisin. Matkalla näin kyykäärmeen pujahtavan talon kivijalkaan! Yhdessä putiikissa oli ihana hamonen mutta hinta oli hurja. Kapeat kujat ovat kivoja katsella.





Reitillä on Ukko-Pekan silta. Sen alitus on tarkka paikka, mittojen mukaan tehdystä aukosta alus mahtuu kunhan kapteenilla on kieli keskellä suuta. Eikä vedenkorkeus saa olla kovin korkealla, jotta masto säilyy (vai onko se kaadettavaa mallia?).



Nähdään myös mahtava kallio Kuparivuori ja hieno Kukkarokivi, joka on Suomen suurin näkyvissä oleva siirtolohkare (maan alla näkymättömissä on isompi). Kyllä Kultarantakin näkyi mutta kuvat eivät onnistuneet.




Valtion viljavastasto ja Meyerin telakka


Yksi laiva väylällä. Saaronniemen uimaranta Ruissalon kärjessä.



Toivon, että Ukko-Pekka juhlalippuineen nähdään täällä ja tällä reitillä myös tulevina kesinä!


KS