lauantai 19. lokakuuta 2024

Turun Kauppahalli ja Kaasukello

Turun Kauppahalli täyttää 128 vuotta, tänään lauantaina on synttärit mutta mä kävin siellä jo eilen, oli rauhallisempaa. Ostin Ylhäisten saaristolaislimpun ja sen päälle Juustopuodista  ahvenanmaalaista kermajuustoa, uuh kun on hyvä kombo. Nurmi & Suloselta ostin sellaisen kunnollisen lihapiirakan ja veriappelsiinileivoksen. Lihis oli just mitä odotinkin mutta leivos ehkä vähän pliisu, vaan hyvähän sekin oli.






Edellisviikon pyöräretkellä kävin katsomassa myös Turun Energian Kaasukellon. Kaunis rakennus sekin ja vieressään oleva kaasupallo on kyllä metallityön taidonnäyte, niin on niitit sievässä rivissä.

Kaasukellossa on nykyään 6000 neliömetrin vetoinen vesisäiliö (600 000 ämpärillistä kuumaa vettä), joka toimii kaukolämmön varastona, josta tasataan esim. aamujen kulutuspiikkejä. Hienoa, että sillä on tällainen tärkeä tehtävä. Helsingissähän kaasukellon käytöstä on keskustelu jo vuosia mutta ratkaisua ei vaan löydetä.




Teräksinen pallo on myös kaasusäiliö, kulutuspiikkejä varten, joita sattui jouluna ja kovilla pakkasilla.

 





KS

1 kommentti:

  1. Olen miettinyt, miksi sitä sanotaan kaasukelloksi. Ei kai pyöreä muoto tee siitä kelloa, vai mistä mahtaa olla peräisin tuo nimi?

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.