torstai 10. tammikuuta 2013

Tallinnan pikavisiitti

Meinasin kirjoitttaa, että eka matka Finlandialla. Mutta mutta . .  jo 1960 luvun lopulla olen tehnyt merimatkan kaunotar Finlandialla, siis ihan oikean laivan näköisellä laivalla, Stadista Köpikseen. Ja Siljalla on ollut Tukholman reitillä Finlandia. Niin, että eiköhän tämä Eckerön talo ole jo ainakin kolmas tätä nimeä kantava laiva.

Jätkäsaaren tulevaa asuinaluetta

Toistaiseksi Finladia joutuu käyttämään Tallinkin laituria, koska Eckerön oman laiturin tuubi on liian matala. Uutta rakennetaan mutta siihen asti joudutaan laivaan kulkemaan se jumalattoman pitkä käytävä (750 metriä?). Siis jos matkustat niin ole ajoissa satamassa, että ehdit laivaan asti.

Laiva käynnisti koneet ja paksu pikimusta savupilvi pöllähti aamutaivaalle.

Ravintolat ja baarit ovat kannella 8. Tässä Buffet ja sen yhteydessä oleva toinen "sali". Varustamo oli kutsunut mitä-lie vieraita tosi ison ryhmän ja heille oli katettuna aamiaiskuoharit molempiin tiloihin. Tavallinen kansa pääsi aamiaiselle toiseen kattaukseen klo 10.15.

Cafeteria Satama, alakerta on se varsinainen cafeteria ja sieltä menee portaat 9. kerrokseen jossa on istumatilaa (jälkimmäinen kuva). Mä istuksin siellä sen minkä istuin.

Tuollaisia keskikokoisia ja pieniä pöytiä, kylmät tuolit. Ihan älyttömän kylmä täällä oli, ja mä en heti kylmästä valita. Näillä keleillä matkustaessa herkkäpeppuisen pitää varmaan ottaa istuinalusta mukaan. Molemmissa tiloissa on myös sohvat seinustalla mutta hiton epämukava istua. Istuin osa on syvä tai pitkä, miten se kuuluu ilmaista?, ja selkänoja on vain sellainen kapea . . äh, kuva olis pitäny  sohvasta ottaa.
Ainakin kahvin hinta on noussut, ennen 2,00 e,  nyt 2.20 ja santsikuppi 0,80. Mutta huomatkaa, että tee maksaa saman 2.20! On kallista vettä.
Tavallinen pieni lasillinen Jaffaa automaatista 2.50! Eikä ne Cafeterian ruoka-annoksetkaan mitään edullisia ole, esim. lehtipihvi 17,00, uuniperuna 8,50, kasvispihvit 8,90.

Bar Nosturi on semmoinen laivoilla tyypillinen teatterimallinen tanssiravinteli parissa kerroksessa, keulassa. No more comments.

Pub Telakka on trubaduuriosasto, ilmeisen suosittu. No more comments.

Pub Jätkäsaari on pieni olut-, viski- ja konjakki baari. Näytti olevan herrojen nautiskelualuetta, kuvassa tosin tyhjää ku otin kuvat heti laivaan mentyäni. Huomatkaa ylösalaisin olevat lampunvarjostimet.

Bar Naissaar, erikoiskahveja, kuoharia ja jopa samppanjaa laseittain. Selkeästi olis naistenmesta kun Jätkäsaari on miehekäs. Täällä saattais voida neuleporukalla olla, jos valtais soikean valkean pöydän edellytäen, että jaksaa istua baarijakkaralla. Tässä oli paras valo, käsityötä ajatellen.
Täälläkin näitä tuoleja, kiiltävänä versiona

Meikit ja hajuvedet ovat saaneet oman myymälän Bellezza.
Tavallinen Eckerö-myymälä (ei kuvaa, kansi 6) on ihan tavallinen, ei mitään uutta eikä edullista. Tai ehkä brenkut on edullisia mutta esim. karkkia ei kannata kantaa.

Siis neuleporukalla majoittuisin Cafeteriaan, tai Naissaari baariin.

 Laivalla on Extra Class -matkustusluokka rauhaa haluaville ja työtä tekeville. Sitä tilaa en tietenkään päässyt näkemään, ilmeisesti vastaa entistä kokoustilaa. Ja on tuolla ilmeisesti joku varsinainen kokoushuonekin, en oo ihan varma.
Säilytyslokeroita oli mun mielestä yllättävän vähän laivan kokoon nähden. Matkatavarahuone on ilmainen ja sen ovi on auki lähtiessä ja satamaan tultaessa, säilytys omalla vastuulla (siis en laita tavaroitani sinne).
Eiköhän laivaesittely oo nyt siinä. Eckerön nettisivulla ,välilehti Laivalla, voi katsoa tiloja ynnä muuta. Yllätyin, että tilat olivat selkeästi tavoitettavissa eikä niin pitkien matkojen päässä toisistaan kuin jollain muulla laivalla on ollut.
Opastus WC-tiloihin oli surkea, tai sitä ei ollut lainkaan. Kyllä niitä siellä on mutta ei ihan heti löydä tai kulkee ohi.

X X X
Nimesin matkan pikavisiitiksi koska tällä aikataululla maissaoloaikaa on vain 4 tuntia, joista 1 tunti menee satamointiin eli kaupoille jää aikaa vain 3 tuntia. Ei siinä mihinkään kerkiä. Aikataulu muuttuu maaliskuussa ja sitt on paremmin aikaa.
Kävin Karnaluksissa. Etsin Arjalle lankaa: ei ollut sitä väriä.  Tilatut puikot sain ostettua sekä Arjalle että Leilalle. Itselle yksi kerä vihreätä neuleliinalankaa, merkkaustussi ja ompelukoneen neuloja. Maija-systerin keittiönverhoon keltaiset tupsut.

Kävin Liann Löngadissa ja Ve-Ta ´ssa mutta en löytänyt lankaa Terhille enkä Arjalle. Sorry likat. Anua en ehtiny käydä moikkaamassa. Sen sijaan käytin taannoisilla Martin Markkinoilla saadun etukupongin Cafe Josephinessa. Tarjoushinnalla 3 euroa sai kahvin ja tryffelin, joka oli niin nami että . . . lisäksi ostin omena-rahkapiirasta palan, joka sekin oli suussasulava.

X X X

Tallinnan julkisen liikenteen hinnoittelu on muuttunut, eikä enää osteta kertalippuja yksitellen eikä kymmenen kappaleen nipussa. Just olin monelle opettanut tämänkin. Ja huom. enää ei eläkeikäinen turisti saa matkustaa ilmaiseksi.
Nyt R-kioskilta ostetaan vihreä Uhistkaart (Älykortti). Siihen ladataan joko aikaa tai rahaa. Siis: ostan yhden päivän kortin, joka maksaa 2 euroa korttipantti ja 3 euroa päivän ajelut (= 5 euroa)  mielinmäärin busseilla, ratikoilla ja trollikoilla. Tuon 2:n euron pantin saa takaisin kun palauttaa kortin, mutta kortin voi myös pitää itsellään, kuten mä tietysti tein, ja maksaa sitt seuraavalla kerralla vain päivämaksun, tai useamman jos on monen päivän matkalla liikkeellä.
Kulkuvälineessä voi maksaa kuljettajalle käteisellä (hinta? en muista).
Lue tästä llinkistä oikeata tietoa.


Laivan kannelta kuvattuna Karnaluksin Valge Maja -kyltti on merkitty keltaisella.
Oli mulla vielä pari kuvaa mutta nyt lopetan raporttini näihin kuviin ja tunnelmiin.
KS

18 kommenttia:

 1. Oli kyllä todella pikainen reissu. Kiitos sinulle...kuitenkin.

  VastaaPoista
 2. Kiitos raportista! Jännä miten nuo laivat eivät jaksa enää innostaa, kun lapset olivat pieniä kävimme paljon Tukholman-risteilyllä ja laivalla oli niin kiva, nyt vaan tahtois päästä perille mahdollisimman nopsasti. Vaikka kyllä minä esim. Välimeren -risteilylle mielelläni lähtisin;)
  Tuo älykorttihan kuulostaa ihan hyvältä jutulta, olispa kiva taas Tallinnassa piipahtaa...

  VastaaPoista
 3. Kiitos raportista! Nuo laivan tuolit näyttää kamalilta ja voin hyvin uskoa että ovat kylmät istua. :/

  VastaaPoista
 4. Kiitos raportista. Mäkin niin haluun lähteen ja ehkä käynkin vielä tammikuussa jos saan kaverin matkaan - tuli 10 euron tarjous. Vironvillatehtaan matka sit tällä laivalla huhtikuussa.

  VastaaPoista
 5. Kiitos raportista ja uusista tiedoista. Varsinkin tuo Älykortti -muutos tullee tarpeeseen.

  VastaaPoista
 6. Kiitos kiinnostavasta raportista ja runsaista laivakuvista.
  Kylmät tuolit ei kuullosta kiinnostavilta ja ruokailun hinnat vaikuttavat kukkaroa vieroksuvilta. Pitänee juoda aamukahvit kotosalla ja syödä vasta Tallinnassa. Jos siis joskus tuolla paatilla menee.

  VastaaPoista
 7. Onpas tosi nopeasti aikaansaatu matkaraportti, kiitos!
  Tässähän tuli koko laivasta tiedot ja hyvä tietää tuo kiitorata ennen laivaan pääsyä stadin päässä. Nyt vaan jämälankoja etsimään ja virkkaamaan Tallinnanmatkaa varten istuinalusta ;)
  Tallinnassa kuljettajalta ostettu matkalippu maksaa 1,60 ja kortilla sen hinta on 1,10, näistä on ollut Hesarissa juttua (muistaakseni).

  VastaaPoista
 8. Lissäys edelliseen: Ne Jätkäsaari bubin lamput näyttää olevan pöytävalaisimia jotka on ripustettu kattoon, aika hauska idea sisustukseen.

  VastaaPoista
 9. Jassoo, onkohan ne kokoustilat sitte minkämoiset? Mä en tänä vuonna järkkää mitään yhteisreissuja, mut jos joku innostuu ni sittehän sen näkee. Pitänee varmaan soittaa ensin sinne tilaajapalveluun ja tiedustella... Vanhassa laivassa oli oma tunnelmansa, nyt vaan kaikilla on niin julmettu kiire. et pitää kaikki olla nopeempaa. Maissaoloaika silti noin lyhyt... Toivottavasti jatkossa pysyy tuo toinen aikataulu.

  VastaaPoista
 10. Kiitos raportista! Kai sitä tuohonkin pitää sopeutua. Vihreä lanka on ihananväristä.

  VastaaPoista
 11. Voi kun mä tykkään näistä sun matkaraporteista! Huvittaa nuo laivan lattiat, miksi siellä pitää aina olla niin karseita kokolattiamattoja?

  VastaaPoista
 12. oli kyllä oikeasti epämukavan näköiset tuolit ainut missä vois istua oli tuo herrojen nahkatuolin näköinen, pittää ruveta säästämään et pääsee siun kans reissuun. Ikävä on niin hirveä sinne näkemään ystäviä ja lasta

  VastaaPoista
 13. Kiitos matkaraportista.
  Huhtikuussahan tuonne ollaan sitten menossa :)
  Kiitos puikoista, mä tarjoan sitten jotain kun nähdään kun ei vissiin raha kelpaa ;)

  VastaaPoista
 14. Kiitos tosi informatiivisesta matkaraportista. Ja tämänpäiväisestä tapaamisesta, oli niin kivaa... ja herkullista :-)

  VastaaPoista
 15. Eilen oli niin lämmin tapaaminen kylmässä säässä. Kiitos, että kutsuit!!! Bussia joutui kotimatkalla odottamaan 2 sekunttia ja juna odottikin miuta laiturilla.

  VastaaPoista
 16. Kiitos valaisevista tiedoista. pitääkin palata niihin, kun seuravankerran menen sinne. Pitääkö tuota älykorttia painaa jonnekin koneseen buseissa ym.ssa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pitää painaa siitä koneesta jos on laittanu kortille rahaa ja maksaa sillä.
   Mulla oli nyt se koko päivä maksettuna niin ei tarvinu ku näyttää koneelle jolloinka se piippas semmosen OK piippauksen.
   Ens kerralla mä kokeilen tuota toista maksutapaa niin tiedän sitt kertoa miten se "maksaminen" tapahtuu kortilla.

   Poista

Kiitos kommentistasi.