sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Juhannus saaressa


Enpä taida enää juhannusta saaressa viettää, oli tällä kerralla ihan riittävästi tapahtumaa ja vilskettä.  Mä menin keskiviikkona ja silloin oli vielä saaren normaali rauha vallalla. Torstaina alkoi sitt porukkaa tulemaan ja kun illalla oli vielä ylimääräinen vuoro niin parhaat telttapaikat alkoivat oleen valloitetut.
Perjantaina vuoroveneet olivat pullollaan väkeä ja jotkut joutuivat odottamaan seuraavaa vuoroa kun kaikki halukkaat eivät mahtuneet kyytiin. Kaikki kuitenkin ilmeisesti roudattiin saareen, telttoja oli saaren eteläpuolen paikat pullollaan. Jopa lännen vessan eteen oli joku telttansa laittanut.
Torstain ja perjantain välisen yön nukuin tosi huonosti kun meteliä riitti pitkin yötä.
Siis juhannusaattona aamulla kuuden aikaan nousin sitt ylös ja menin hiljetämään keskellä polkua kovaan ääneen kinastelevan mieskolmikon.
Puoli kahdeksan aikaan soitin henkilökunnan sammuttamaan rannalla olevan nuotion. Avotulen teko on ehdottomasti kielletty koko saaren alueella mutta eihän kieltoa noudateta, varsinkaan juhannuksena kun se ikioma tuli on saatava oman teltan viereen.

Iltapäivällä oltiin Erjan kanssa "meidän kalliolla" - Lahnakallio - grillaamassa. Noin viiden aikaan katsoin kiikarilla vähän matkan päässä olevaa isoa kiveä ja mitä ne kolme miestä siellä puuhailee. Hetken päästä Erja huomasi, että ne taitaa maalata sitä kiveä. Kiikarilla tarkistin ja hemmetti: nehän oikeesti maalas sitä! Juoksin teltalle hakeen mun puhelimen, ja matkalla sanoin parille friidulle, ett jos näkevät vartijoita niin pyytävät niitä tulemaan heti paikalle.
Tanakele, Saunalahdella ei ollut yhtään yhteyspykäliä! (Ja koko kesän on ollut tosi huonosti.). Naapurin telttailija Jarin puhelimella sain yhteyden joka kuitenkin katkesi! Seuraava soittoyritys menikin sitt vastaajaan, arrggh.  Mutta Jari oli tosi rohkea ja meni kännykällään kivenmaalauspaikalle ja kuvasi tekijät, ne kyll yritti välttää naaman joutumista kuvaan.
No sitt tuli yks henkikökunnan edustaja paikalle, kiitos niille friiduille, ja siitä se asia sitt alko edistymään. Lopulta maalareiden leirissä oli neljä vartijaa ja monta rajavartijaa. Pitkä palaveri niillä oli, Jarikin pyydettiin taas paikalle tunnistamaan tekijöitä. Leirissä olleet naisetkin oli käyneet niin kuumana, että rajavartijoiden oli nekin pitänyt rauhoittaa. Lopulta saaresta vietiin pois ne kolme maalaria ja yksi kuumakallenainen.
Olipa niiden leirikin sotkuinen, aika monta tyyppiä siihen vielä jäi olemaan ja kolme koiraa, jotka oli vapaina. Koirat ja muut kotieläimet on pidettävä kytkettyinä koko saaren alueella, mutta eihän tätäkään kieltoa noudateta. Kaiken lisäksi leiri oli keskellä polkua, jota jatkuvasti käytetään, "mutt ku täss oli tasanen paikka".

Onneksi ne saatiin näin verekseltään kiinni. Ne oli  jo rantaan tullessaan ehtineet maalata yhden pienemmän kiven ja roskiksen polun varrella.

Käsittämätöntä, että tällaista tullaan tekemään tällaiseen paikkaan. Ku Jari oli sanonut maalareille, että nää kivet on olleet täällä miljoonia vuosia niin ne oli vaan todenneet "tää maalaus on vaan viiskytvuotta". Toivottavasti se ei oo edes yhtä vuotta vaan että se saadaan jotenkin poistettua mahdollisimman pian. Se pilaa niin totaallisesti rantamaiseman ettei sanotuksi saa.
Sunnuntaina loputkin tyypit lähti mutta jättivät kytevän nuotion jälkeensä. Mä siihen vettä kaadoin, toivottavasti ei kyde jossain syvemmällä.

Aattona en mennyt kokolle, ei todellakaan kiinnostanut nähdä satapäin humalaisia toikkaroijia. Aatto oli sitt just menny ja juhannuspäivä alkanu eli just puolen yön jälkeen menin yöasussa kaatamaan ämpärillisen vettä rantakivikossa olevaan nuotioon!
Aika iso porukka oli viereisen kallion rinteellä melunnut pitkin iltaa. Tytöt oli suomalaisia ja miehet etelämaalaisia yms. Kun mä menin nuotion sammutukseen niin tytöt hävis ku pierut saharaan ja paikalle jäi vain pari huonoa englantia puhuvaa nuortamiestä. Mä pistin ne hakeen ämpärillä lisää vettä, taisin käskeä niitä pissimäänkin hiillokseen mutt ei ne .. Paikalle tuli taas vartijat ja ne sitt kai jotain diibadaabaa niille selitti tulenteosta.
Aamulla ku näin sitä porukkaa niin käskin niiden siivota nuotiosotkunsa. Nuotion paikka tai jälki on kuin kehotus: tähän voi laittaa tulen. Ne on siis siivottava pois. Oli ne vähän siivonneetkin, mm. vieneet hiiltyneet parrut takaisin rinteeseen mistä ne oli ne ottaneet (viime kesän telttailijoiden käytössä olleita tukipuita yms)!  Ja tää nuotio oli, kuinkas muuten, keskellä polkua! Juu, kivikossakin on polku.

Juhannusaatto oli niin täynnä toimintaa ja tapahtumaa, olin siis puuttunut neljään "järjestyshäiriöön", ja edellinen yö huonosti nukuttu niinpä sitt nukuin kuin tukki. Enkä kuullut inahdustakaan helikopterista, joka oli ihan yläpuolellani ja vieressä pörrännyt aamuyöstä!
Mulla ei siis ole kuvia tapahtumasta, joka ehdottomasti olisi pitänyt saada ikuistettua. Nyt mun tarvii vaan laittaa linkki Iltalehden juttuun "Meni selvittämään tappelua - yritettiin tappaa".  Tapahtumaa oli selvittämässä taas rajavartion miehet ja poliisit. Puukottajaa etsittiin teltta teltalta läpikäyden, ja löytyikin ilmeisesti aika pian. Tänään, siis sunnuntaina, taas oli poliisit koirineen ja rajavartijat paikalla etsimässä todistusaineistoa, mm. tekovälinettä, joku tutkija oli ihan kumihanskat käsissä tutkinu keittistä. Ja meille sanottiin, ett jos löydetään jotain, niin ei saa koskea yms. ohjeita.
Aikas kallista touhua yhteiskunnalle, siis mullekin veronmaksajana, tämmöset tihutöiden tekijöiden jälkien selvittäminen. Rajavartijat ja poliisithan tuli kolmasti paikalle veneillään tai laivoillaan ja sitt helikopteri

Että semmonen juhannus tää oli. Kai ne kaikki tuli paikalle ku oli se Hesarin juttu mistä sai sen käsityksen, että tervetuloa saaren rannoille ryyppäämään :(

Jos oli jengi sumussa niin oli laivatkin ;)
 KS

20 kommenttia:

 1. Voi murhe, tuota ison rantakiven maalausta. Argggh millaisia jästipäitä. Ainoa hyvä puoli on, että ne sentään saatiin kiinni ja nyt kun kivi putsataan, niin ainaskin niitä kuluja voidaan koettaa periä niiltä maalareilta. Pommita vähän jotain kaupungin virastoa, ei sitä kiveä muuten putsata! Siis mistähän tuollaisiakin sikiää? Jonkun lapsiahan he ovat. Oikeesti oon ihan pyhää raivoa täynnä ihmisten yleisten paikkojen pilaamisesta. No juhannus on juhlittu, kukin tapansa mukaan. Terveisii sinulle ja Hali-kisulle, M-L ja Ossi-mäyris.

  VastaaPoista
 2. Mää oon sitä mieltä, että maailma olis paljon parempi paikka, jos kaikki tuollaiset juhannuksen tapaiset juhlat lopetettaisiin, säästyttäis monelta murheelta. Ja kieltolaki voimaan, alkoholin käyttö ja hallussapito laittomaksi. Meidän perheessä ei edes lausuta ääneen tuota j-sanaa, saati että sitä vietettäisiin millään tavalla, täysin tavallinen viikonloppu kotona kaupungissa kerrostalossa on ollut. Lapset saavat sitten aikuisena vasta tietää, että jossain päin Suomea tällaistakin perinnettä vietetään kerran kesässä. Mulla ja miehellä on omilta lapsuusajoilta päällimmäisenä muistona juhlapyhistä turvattomuus, kun aikuisista ei ollut viinalla läträämisen vuoksi huolehtimaan. Ehkä nämä saarella riehujatkaan eivät ole kotoa muuta mallia saaneet?

  Mutta joka tapauksessa rauhallisempaa eloa sinulle sinne saareen jatkossa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just oikein kirjoitit. Mä oon monen monta j:tä kaupungissa ollut ja hyvin on sujunut siis rauhallisesti. Näytti sitä rähinäjuomaa olleen riittävästi alaikäisilläkin.
   Monta turvatonta lasta taisi tänäkin viikonloppuna olla.

   Poista
  2. Hyvä kristiina!
   Just tollasia topakoita kantiksia/aitoja stadilaisia tarvitaan. Nykyään kun ei välitetä paikoista otetaan vaan hyöty irti.
   Tosta JJJJuhannuksesta:
   Mielestäni täyskiellot harvoin toimivat, olisi hyvä viettää esimerkillisesti pienimuotoisemmin poikien kanssa rauhallista ja turvallista kesän juhlaa, jotain herkkua ja oman perheen tapa vähän juhlistaa. Olisi sitten vähän vertauspohjaa mihin peilata isompana, ei pelkkää kulttuurishokkia tai kiellettyä hedelmää....
   Silloin oman järjen käyttö ja harkinta olisi helpommin itsellä.
   Kiihkosuhtautumiset, ylimanipuloivat varoitukset/pelottelut tai totaalihurmoskieltäytymiset/pullossa eläminen ei yleensä ole sen kokeneilta lapsilta saanut kovin hyvää palautetta aikuisena asiaa käsiteltyään, sekoittaa vaan maailmankuvaa entisestään.

   Poista
 3. Onpas ollut tapahtumarikas juhannus. Kurjaa niille, jotka olisivat halunneet viettää kivan viikonlopun.

  VastaaPoista
 4. Ohhoh, olipa juhannus. Jokamiehen oikeutta jotkut eivät osaa soveltaa näköjään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ne varmaan kuvittelee, että Jokamiehen oikeus on tehdä mitä vaan missä vaan. Pitäisköhän tuo muuttaa niin, että Jokamiehen oikeus on olla laittamatta nuotiota toisen maille, oikeus on olla rähinöimättä julkisella paikalla jne.

   Poista
 5. Ei herran jestas. Juhannuksena suomalaisten idiotismi kukoistaa! Joutais poistaa koko juhannuksen kalenterista. :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juhannus pois kalenterista. Jotkut leirintäalueethan oli laittaneet ikärajan niin sellainen tuonne saareenkin tarvittaisiin.

   Poista
 6. Auts, Onpa ollut härdelliä.
  Minä olin töissä ja Johannes Kastajan syntymää juhlistettiin kokkojuhlalla. Paikalla oli noin 350 juhlijaa joista varmaan 50 kulki mäyräkoiran kanssa, mutta mitään häiriöitä ei paikalla ollut.
  Ihania kesäpäiviä kuitenkin sinulle jatkossa.

  VastaaPoista
 7. Minä en myöskään ymmärrä tuollaista sotkemista yms. toikkaroimista. Juhannuksesta sen sijaan pidän; eihän se ole juhlan vika, jos osa juhlijoista on idiootteja.

  VastaaPoista
 8. Voi herttinen sentään mitä örvellystä! En minäkään jäisi juhannusta kaipaamaan jos se poistettaisiin kalenterista, vaikka kesästä tykkäänkin, mutta pakkojuhliminen ei ole mun makuun. Kiva tietenkin kun on kolme vapaata ja grillata sen ainoan kerran kesässä pihalla näin kerrostalolaisena:)

  VastaaPoista
 9. Voi hitsi. Ikävää touhua.

  VastaaPoista
 10. Niin täynnä myötäsuuttumusta ettei ole tosikaan! Itse olen jo aikapäiviä sitten pelottanut kaikki örvellyksen yrittäjät pois landeltamme, joten nykyään saamme kohtuu rauhallisesti viettää niin juhannuksemme kuin muutkin kalenteriin kirjatut juhlapyhät oman väen kesken. Isäpappa ja äiti söivät illalla kuopassa hyvin kypsynyttä rosvopaistia, ja kävivät nukkumaan täysin vatsoin jo kymmenen aikaan. Me miehen kanssa nökötettiin laiturinnokassa ihastellen auringonlaskua vinkkulasit seuranamme. Mies tosin liotti siinä samalla ongenvapaa vedessä :). Saalis: Pieniä ja vieläkin pienempiä särkiä. Poika oli fiksumpana matalikolla kuhaa vetämässä. Saalis: 4 komean kokoista kuhaa, 2 pientä kuhaa ja 1 pieni hauki jotka pääsivät vielä kasvamaan.

  Mutta oikeesti, aivan hirveästi pännii tuollainen käytös! Paatille vaan kylmän viileesti ikäraja juhannukseksi, ja niin nuorison kuin isompienkin kassit viinaratsaukseen. Alaikäisiltä kaikki maahan, lopuilta ylimääräiset juotavat takavarikkoon ja palautus vasta kotimatkan koittaessa.

  VastaaPoista
 11. :(

  Kylläpä harmittaa moinen meno. Meillä juhannus meni paljon rauhallisemmin, ulkoiltiin koko porukka siellä Turun liepeillä niin paljon että aikuisetkin olivat aattona jo kymmeneltä petissä :)

  T. Maria

  VastaaPoista
 12. No onhan ollu Juhannus, onpas kovin harmillista tuommoinen käytös.

  VastaaPoista
 13. Käpyilyneuloista.. Johanna ne lupasi tilata kimppatilauksena jostakin englantilaisesta verkkokaupasta, josta aiemminkin on tilattu. Haluatko tilata meidän kimpassa? En usko, että Johanna on vielä tilannut, voin laittaa hänelle viestiä. Joskus aiemmin on tilattu Jenkeistä, mutta niihin tulee tullimaksut päälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mutta ei kiitos. En tarvitse neuloja, mielenkiinnosta kysyin ku usein multa kysytään saako niitä täältä jostain.

   Poista
 14. Voi itku! Karvis siitä puukotuksesta lukikin mut toi kaikki muukin melkein itkettää. Olet muuten aikas rohkee mimmi kun uskallat mennä örveltäjiä ojentamaan!

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.