perjantai 15. tammikuuta 2016

Neulottua ja maitohyllyllä

PIPO, itselle tällainen vähän löysempi pipo

 
Lanka: Puffalan Baby-Puffa alpakka, 56 g
Puikko: 3.0
Malli: Kodin kuvalehti nettiohje

SUKAT,  Maija-systerille unisukiksi


Lanka: Arwetta Classic kirjava ja yksivärinen, 58 g
Puikko: 2.5
Malli: varpaista varteen, päärmereunus

X X X X

Käytän maitoa vain ruuanlaittoon niin en ole pitkään aikaan maitohyllyä katsonut. Juu, olen kyllä havainnut, että maitojakin on yhtä leveät hyllyt kuin kermaakiin, jota on niin monilla mausteilla että . . . Punaista maitoa piti ostamani. Onneksi niitä ei ole niin montaa laatua kuin sinisiä ja mitä niitä nyt on.
Vapaista kanoista ja niiden munista olen kyllä kuullut ja ehkä ostanutkin mutta nyt eteen tuli VAPAAN LEHMÄN MAITO! Täh? Ei kai lehmät voi talvella vapaasti tallustella? Tai sitten ne voi. Ne ihanat jyhkeät pihvikarjalaisethan kyllä pärjää ulkona mutta että maitolehmäkin.


Ah, kyllä oli hyvää maitoa, sellaista ku lapsenakin oli. Eikä tässä ole mitään merkintöjä 'laktoositon, vähälaktoosinen, hyla' tai mitään muutakaan  mitä maito ei ole. Maito on maitoa.
Hyvä makaronilaatikko tuli ja huomenna keitän oikein maukasta kaakaota.
Mä mietin, että kuinka paljon maitotuotteitakin menee hukkaan, eihän millään voi ne kaikki kymmenet kermalaadut tulla myydyiksi, ja maidot, jugurtit ynnä muut joita on jokaiselle maulle ja vatsavaivalle omansa. Eikö vähempi valikoima riittäisi?

X X X
Ensi jouluksi on jo ostoksia tehty.


Ja itselle tällainen monituikkuhässäkkä. Ennen joulua jo katselin mutta hinta oli pikkusen liikaa, nyt alennuksella kukkaron saattoi avata.


Joopa joo, kallelleen se taas meni, kuten sukatkin ylösalaisin tuossa aiemmin. Ihan oikeinpäin ne oli niin kauan kunnes viimeisen painalluksen tein. Olkoot. Vähän niskajumppaa teille;)
KS

20 kommenttia:

 1. Tuota vapaata maitoa pitää kokeilla heti kun tulee vastaan. En tykkää yhtään kun maitoihin lisätään vitamiinejakin.
  Ne vapaat lehmät on vapaana pihatossa, ei ulkona. Juustoportin sivuilta:

  "Lehmä on vapaa, jos se ei elä kiinni kytkettynä. Juustoportin Vapaa lehmä saa kulkea pihatossa syömässä tai levätä aina kun tahtoo, ympäri vuoden. Tämä on lehmälle tärkeää luontaista käyttäytymistä."

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, tölkäkin kyljessä tuosta pihatosta lukikin mutta en mä tienny mitä pihatossa eläminen tarkoittaa. Kiitos tarkemmasta tiedosta.
   Riisipuurokin on ihan varmasti tosi hyvää tästä keitettynä, namskis. Tarvii koklata.

   Poista
 2. Joo, ihan samaa mieltä olen että paljon vähempi valikoima tuotteita riittäisi. Järkyttävän pitkät hyllyt myös esim. leipiä, karkkeja. Huh, huh!
  Kiva tuo tuikkusysteemi. Minua ihan harmittaa kun olen niin huono käyttämään hyväkseni vuoden alun alennuksia ensi joulua ajatellen...

  VastaaPoista
 3. Juu, kyllä lehmät voivat olla vapaana kesät talvet pihatossa, josta ne sitten mennä löntystävät lypsyrobotin lypsettäväksi. Miusta tuntuu, että aika suuri osa nykylehmistä onkin enemmän tai vähemmän vapaana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. HYvä kun asiasta kirjoitin, saan lisää tietoa täältä kommenteista. Mulla ku ei oo mitään sukua KehäIII:sen ulkopuolella niin on nämä lehmien nykyelämät jääneet pimentoon. Metsa-asioihin kyllä oon perehtynyt, Metsä-lehti tulee kotiin, vaikka en metsää omistakaan mutta se kiinnostaa.

   Poista
 4. Tuo onkin hyvä idea, että laittaa riemunkirjavan langan kaveriksi yksiväristä. Kivat sukat ja näpsäkkä pipo. Kuvat on ihan ok, vaikka ovat vaakatasossa, mutta älä laita ihan ylösalaisin, en osaa seistä päälläni.

  VastaaPoista
 5. Mä oon kans pohtinu tuota maitohyllyn valikoiman liiallisuutta. Jos yrittää löytää jotain joka ei ole ultrakevythylarasvaanollalisättysitäsuntätä ni vaikeaa on. Mut ennen joulua ostin mainonnan uhrina pohjaanpalamatonta punaista maitoa ja keitin riisipuuron. Olkoon miten prosessoitua hyvänsä niin sitä ostan toistekin!
  Iloiset sukat ja niskajumppakin ihan tarpeen joten kiitti!

  VastaaPoista
 6. Kivoja käsitöitä. Mä en ole ikinä nähny tollasta maitoa. Olen muuten ekaa kertaa sun blogissa ja heti liityin lukijaksi. Ois kiva jos kävisit kylässä Aurinkokujallakin.

  VastaaPoista
 7. Upeita neuleita olet tehnyt. Minäkin olen kauppojen hyllyjen edessä kuin Liisa ihmemaassa. Ennen maalla juotiin lehmän maitoa suoraan tilatankista ja ei muuten ollut allergioita tai laktoosi-intoleranssia.

  VastaaPoista
 8. On hyvä, että maitoa saa nykyään jokaiselle vatsalle. Ei ole kiva sairastaa väärin ruuin.
  Kiva pipa, ei lättää hiuksia kasaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, maitosairauksia on muttei varmasti niin montaa lajia ku maitoja on.
   Hiukset ei oo lättänänä kivat, pitää pipoon mahtua vaikk ei pöyheä olekaan.

   Poista
 9. Huomenta, tuli mieleen ihanat kesät lapsuudesta, haettiin kaksi litraa lehmänmaitoa suoraan tonkasta, joka oli just lypsetty läheisellä pellolla. Äiti kuori päältä paksun kerman, hän joi silloin vielä kermakahvia. Viiliä tehtiin itse, siihenkin tuli ihana samettinen kermapinta, nam. Ne oli varmaan vapaita lehmiä! Nykyään ei sellaisia laitumia enää näe... sukkasi ovat täydelliset, väritkin! Mä olen kohta tekeleissäni kohta kantapäässä, sit voi tulla kysymyksiä, kivaa on kyllä oppia uutta, luulee jo osaavansa ainakin melkein kaiken, höh! Muru on nyt aamuharjattu, hyvä, ettei kuola valunut, niin oli mielissään, makkaranpalaa se luuli varmaan hiireksi, sellainen meno syntyi. Kivoja talvipäiviä toivottaen, Muru ja Liisa, ps myssykin on just hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun paras ikinä kaakao on vastalypsetystä maidosta thety ja se kermavaahto siinä päällä . . . ah ja se tuoksu, joka läheni ja läheni kun kaakaokuppi lähti keittiöstä ja nousi raput yläkertaan . . vieläkin sen tunnen. Ikää oli 8 tai 9. Tää tapahtu keskellä Ruotsin maaseutua.
   Usko kuolaa aina aamukampaussessiossa.

   Poista
 10. Kivoja neulomuksia :) Tää Juustoportin vapaan lehmän maito on sellasta, että siellä navetassa lehmät saa kuljeksia vapaasti. Monissa navetoissahan niillä maitotiloilla lehmät on vangittu sellaseen pieneen koloon ja siinä sitten ovat. Eli tämä kyseinen maito Juustoportille tulee ainoastaan sellaisilta tiloilta missä lehmät saa tallustella navetassa missä haluavat, ainoastaan lypsyn ajaksi kytketään. Tää maito kun tuli viime vuonna kauppoihin niin Juustoportin edustaja oli sitä esittelemässä ja mehän tietysti Merin kanssa haastateltiin sitä miestä. Ja kyllä se vaan on hyvää maitoa. Rasvatonkin mitä käytän jos ihan vaan juon maitoa, punaista sitten ruoanlaittoon ja kahviin.

  VastaaPoista
 11. Eivät taida maitolehmät tarjeta näillä pakkasilla ulkona.Onneksi edes joillain tiloilla saavat käyskennellä navetassa vapaasti. Pipokin tosi kiva :)

  VastaaPoista
 12. Ihanat neuleet! Maidoissa kyllä löytyy, välillä vaikea valita. Hyvää viikkoa!

  VastaaPoista
 13. Tosi kivat ja ihanat neuleet, jälleen kerran ja molemmat. Tuo punainen on tosi kaunis väri- Millähän sitä kutsuisi "marjapuuronpunainen".

  Minä ostaisin mielelläni "vapaan" lehmän maitoa, koska muutenhan ne lehmät taitavat olla kiinni siinä paikoillaan, missä seisovat. Ainakin koko talvikauden ajan. Oli kerran juttua naapuri ELL:ien kanssa ja lehmille on lakisääteinen ulkoilukausi. niiden on muistaakseni päästävä ulkoilemaan tietyn ajan sisällä, olikohan 90 vuorokauden ajan vuodessa. mutta muun ajan ne joutuvat seisomaan paikoillaan. Jos ei ole tälläisiä "vapaita" lehmiä...

  Mä koetan aina kun mahdollista kiinnittää ruuassa ja kananmunissa etc huomiota eläimen hyvinvointiin ja sepä onkin muuten aika vaikeaa. Terkut Ossilasta.

  VastaaPoista
 14. Olen vannoutunut Juustoportin kannattaja, sehän on tuossa naapurikunnassa ja oikeastaan tämän vuoden alusta liitettiin Kurikan kaupunkiin. Se lähti oikeastaan siitä, että osa Ilmajokisista maidon tuottajista eivät liittyneet Valioon, vaan Juustoportti käyttää heidän maitonsa. Niin ja mä olen edelleen ilmajokinen, kun olen siellä syntynyt ja kasvanut aikuiseksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämmösen pienemmän toimijan tuotteita pitää muutenkin suosia mutta tämä on ehdottomasti makunsa takia ostettavaa. Kermainen lohikeitto tuli tehtyä tästä maidosta, tietty sitä kuohukermaakin ja voita sekaan, erinomaisen maukasta tulikin.

   Poista

Kiitos kommentistasi.