sunnuntai 9. syyskuuta 2018

Raaseporin kautta Taalintehtaalle


Stadin keskustasta Kiasmalta pääsin kivaan kyytiin: Hyvinkään Liikenteen päiväretkelle. Ensimmäinen kohde oli Raaseporin rauniolinna. Hieno historiallinen paikka, paljon nähnyt ja kokenut. Oli taas kiva nähdä livenä paikka, josta oon niin paljon lukenut.


Tuon on oppaan seuralainen, sauvakoriste;) Ja tässä itse opas:


Dan Idman. Ihan huippu hyvä, kerrassaan mahtava opastus! Huikea esitys. KIITOS!

1370-luvulla rakennetun linnan historiaa en nyt ala tässä toistamaan, siitä voi lukea esim. kliks tästä  tai tästä. Sen verran kuitenkin tähän lainaan tekstiä, että maisema on siis muuttunut suuresti vuosisatojen kuluessa, ennen meri on nyt nurmikko.
"Linna pystytettiin sen päällikkönä yli 20 vuoden ajan olleen Tord Bonden johdolla helposti puolustettavalle paikalle, sisäsaariston saarelle korkeiden muurien, jyrkän kallion ja veden suojiin. Nykyisen nurmikentän paikalla lainehti merenlahti: merenpinta oli tuolloin kaksi metriä nykyistä korkeammalla."

Tämä on ikkuna . . .
 (kalterit tietysti sen takia nykyaikana, ettei kukaan pieni piltti mene siitä putoamaan)

ja tämä on . . . ovi suoraan ulos, eli alas veteen . . . eli tässä on ollut privetti  eli vessa ja tässä tapauksessa ihan vesiklosetti, menihän se tuotos veteen .. eikö . . .
( ja taas tuo lapsiportti;))


Linnan mailla on tehty tihutöitäkin, luvatonta kaivelua , alla pieni lainaus tuosta IS:n artikkelista:

"Melkein 300 kuoppaa on kaivettu. Metallinpaljastimella on haettu metalliesineitä. Kyseessä on ainutlaatuinen kohde. Valitettavasti iso osa Uudenmaan keskiajan historiaa on kadonnut, harmittelee Metsähallituksen puistonjohtaja Henrik Jansson."

Kukaan meistä ei eksynyt linnaan, kaikki takaisin bussissa ja matka jatkui. 


Taalintehtaalla oli September Expo, Sadonkorjuumarkkinat ja Keskiaikaiset Saaristolaismarkkinat. Tapahtumaa kerrakseen, jokaiselle jotakin ja kaikille esim. yhteislaulua. Helikopterilennätystä, poniratsastusta ym ym.

Ja tietysti niitä keskiaikaisia tuotteita myyviä ja ajanmukaisesti pukeutuneita kauppiaita ja ruokakojuja. Yllättävän moni myyjä oli virosta. Eikä täällä niin paljon ollut keskiaikaporukkaa kuin toisilla markkinoilla, joilla olen käynyt.  
Paikkana Taalintehdas oli mitä mainioin kehys tällaiselle tapahtumalle. Näitä kuona- eli slagitiilestä muurattuja hiiliuuneja oli useita ja niiden lomaan myyntikojut istuivat hyvin.


Olipa myös keppihevostyöpaja! 


Aeldwine Duo


Musketööri daaminsa kanssa


Pieni kesätori ja rantaelämää kuten esim. Ruukinkierros kilpapurjehdus.


Parasta elämystä oli tietysti Rohan tallien turnajaisesitys! Sellaisesta olen aiemmin kirjoittanut ja videotakin näyttänyt tässä kirjoituksessa Turusta (kannattaa katsoa, enemmän kuvia kuin tässä.)


Kahvia ja vohvelia, makkaran ja rosvopaistia söin päivän aikana. Namskis, kyllä markkinaruuat aina maistuvat.


Harrasteautoja oli myös esillä siellä sun täällä. Yllä olevassa kuvassakin yksi linja-auto ja alla oikea kaunotar. Ohjaamon kuva on häröinen mutta pakko se oli tähän muistoksi laittaa, muutaman kerran tuollaisella konekopallakin on tullut istuttua. 


 

Moderni retkeilytuote, puumajoite, Tentsile  oli kokeiltavana. Ostokseni, paikallista kaikki: Vänö Ull suomenlammaslankaa (kerä.fi), raparperihyytelöä, tervanarua ja hys-hys pienen pieni joululahja.


Oi oi, oli oikein kiva päivä ja antoisa retki. Kiitos matkaoppaalle Leena Virralle.
Kemiönsaari pääsi  uutisiinkin, lämpötila 25,4 astetta! Saattoi olla kesän viimeinen hellepäivä, hienoissa puitteissa vietetty.
KS

4 kommenttia:

 1. Olipa kiva kierros, paljon nähtävää ja koettavaa.
  En ole kertaakaan nähnyt hevosia noin kauniissa loimissa.

  VastaaPoista
 2. Upeat kuvat! Tuollaiset markkinatapahtumat on sitten mukavia, niin paljon nähtävää! Olipa kiva kun pääsitte tuollaisiin turnajaistunnelmiinkin, varmasti ollut kokemus:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
 3. No piipahdin Taalintehtaalla. Minunkin pitäisi käydä kaksi serkkuppikaa perheineen asuvat siellä. Hyvin viihtyvät Stadin kundit siellä !!

  VastaaPoista
 4. Ihania kuvia, minusta on hauska löytää minusta itsestä ja kavereistani otettuja kuvia, joita en edes tiennyt olevan olemassa.:))

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.