tiistai 15. maaliskuuta 2005

Ompelupäivä


Tänään oli ompelukoneen vuoro surrata. Broidin veneen pressujen reunat olivat ajan saatossa, meriveden suolasta ja auringonpaahteesta, hapertuneet. Syksyllä olin päällystänyt veneen istuimen ja siitä kankaasta leikkelin ensin metritolkulla uutta reunakaitaletta. Paksu neula ja lanka koneeseen ja ompeluun käsiksi. Pressukangas kun on niin paksua ettei sitä voi nuppineuloilla käsitellä, niin pyykkipojat näyttivät taas kyntensä ompeluapulaisina. Niillä kaitale pressuun auttavasti kiinni ja ompelemaan. Oli siinä tavallisella karvalakkikoneella tekemistä mutta ihan hyvät niistä tuli. No, mitä nyt pientä hienosäätöä ja langanpäiden solmimista broidi saa iltapuhteikseen tehdä. Paksuissa pressun saumakohdissa oli kyllä pakko "hypätä yli", niistä ei neula suostunut menemään läpi.
Kangasta onneksi jäi vielä niin paljon, että saan toisenkin istuimen päällystettyä ennen vesillelaskua. Kangas on ostettu, kuinkas muuten, Eurokankaan palalaatikosta.

Hmm, karvalakkikone taisi kyllä suoriutua tehtävästä paremmin kuin jokin uljas elektroniikkaa täynnä oleva hienohelma. Olisipa ollut tallella isän vanha kone, jolla hän perheensä elätti tekemällä kaikenlaisia koteloita ja salkkuja. Niillä välineillä olisi ollut paljon käyttöä minullakin. Käsillä tekemisen taito on siis geeneissä. Niin, ja olihan taas hyvää tilaa suurelle ompelukselle tällä upealla isän tekemällä pöydällä! Tämä on tukevaa mäntyä, pyöreä, halkaisijaltaan 160 cm, mahtuu Hesarinkin lukemaan.

Neuleliinaa ollaan neuleystävien kanssa ajateltu opetella tekemään ja tälle pöydälle sellainen on ollut haaveena. Taitaa ehkä tulla ikuisuusprojekti näin suurta saada aikaiseksi. Ja löytyneekö sopivaa malliakaan. Tallinnassa olen nähnyt ja hypistellyt isoja neuleliinoja, mutta nekin olivat vain 140 cm halkaisijaltaan. Ja hinnat olivat päätä huimaavia, minkä tietysti ymmärrän, mutta se matti kukkarossa jne.....

Nyt jatkamaan Maxi-puseron neulomista. Sen kanssa saa olla tarkkana, että tulee kaikki säikeet puikolle. Langan kierre avautuu herkästi ja paksulla puikolla (6) irtonainen ohut langansäie jää helposti huomaamatta.

KS


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos kommentistasi.