perjantai 13. huhtikuuta 2018

Vapaus,sanavalintoja, valinnanvapaus . . .


Kaksi sadavuoden takaista lehteä maaliskuulta ja toukokuulta sattui käsiini. Värivalinta?? "Väärä" väri koitui kuolemaksi. Uutiskuvia Suomesta 1918.
 Sillat Halikossa ja Salossa,


Tämän päivän valinnat ovat helpompia, ehkä. 

Sanavalinta
Itseäni häiritsee ja ärsyttää kun niin usein huomaa neulojien menevän Neuleretriittiin. Yleisesti sana retriitti viittaa hiljaisuuteen tai mietiskelyyn tms.  Sitähän neulojat eivät noissa tapaamisissaan tee, vaan siellä on iloa ja naurua ja muuta hauskanpitoa.
En päässyt osallistumaan mutta Lankalauantaina oli kyllä ihka oikea neuleretriitti Vantaan Paakarintuvassa:
 Hiukan hämärä ja hiljainen vanha tupa, ihmisiä syventyneinä käsitöihin, äänimaailmassa vain satunnaiset liikahdukset, rapsahdukset ja puikkojen kilinä. Tähän tyyliin voi viettää lankalauantain 31.3. neuleretriitissä.
Stickäventyr -blogissa kerrotaan usein stickläger eli Neuleleireistä. Leiri! Mikä oivallinen sana tähän käyttöön koska useinhan nuo ovat leirikeskuksissa tai vastaavissa majoituspaikoissa. Eikö tämän leiri -sanan voisi ottaa tuon retriitin tilalle? Onhan se ihan eri fiilis mennä leirille oppimaan uutta ja olemaan kavereiden kanssa tai retriitin hiljaisuuteen?

Toisen sopivan sanan luin Taito-lehdestä Ilona Korhosen kolumnista: lani. Se on oikein nykyaikainen sana ja sehän sopivi oikein hyvin menville neulojille: Neulelani!
Ilu kirjoittaa:
"Olen kuullut nuorten äitien ompelulaneista. Termi on lainattu pelimaailmasta. Laneissa nuoriso pelaa tietoonepeljä yhdessä yötä myöten. Ompelulaneissa ommellaan hyvässä seurassa, hyvän ruuan siivittämänä koko päivä ja tarvittaessa yökin."

Valinnanvapaus
Juu, Sote-keskusteluissa valinnanvapaus tulee jatkuvasti esiin. En tiedä mitä se oikeasti tarkoittaa tai tulee tarkoittamaan.
Omakohtaista valinnanvapautta kokeilin viikko sitten. Jalassa on kaksi kuukautta ollut ilkeä kutiava ihottuma. Kun eräs tuttu sanoi sen voivan olla laskimosuonivaivoja niin vihdoin varasin ajan terveyskeskukseen.
Terveyskeskuslääkäri (vierasmaalainen) kysyi pari kysymystä, varaustiedoistani hän näki mikä oli vaivani, mittasi kuumeen! korvasta ja kirjoitti reseptin.
Oik. saaressa noin 6x4 alueella granuloittava, lievästi punertava ihottuma. Ei kumoitusta. Lämpö 36.7.  Diagnoosi: L30.9 Määrittämätön dermatiitti
Duocort 1/10 mg/g (Lääkettä käytetään paikallisesti ihon tulehduksiin ja allergioihin silloin, kun niihin liittyy bakteerien tai sienten aiheuttama infektio tai jos on sellaisen ilmeinen vaara.)
Hinta: 0,00
Ko. asemalla on ollut remonttia ja kaikki ei ole just paikallaan mutta olisi ollut suotavaa varustaa huone edes tutkimuskäsineillä, nyt lääkäri joutui ne ensin hakemaan jostain. Seuraavaksi hän meni hakemaan niitä kuumemittariin tulevia suojuksia. Nimilappuakaan hänellä ei ollut eli "tuntemattoman" kanssa siinä olin.

Tulin kotiin ihmiessäni ja varasin ajan yksityiselle. Meininki oli ihan toinen. Läääri kyseli tarkasti mahdolliset syyt ihottumaan yms. Jotta pahempi vaihtoehto saataisiin suljettua pois otettiin perusverikokeet, joissa ei onneksi ollut mitään vikaa (joku verihiutaleiden määrään liittyvä juttu). Yleiseen terveyteen liittyviä neuvoja sain yms. Ja reseptin sekä ohjeen kuinka käytän voidetta.
Oikeassa sääressä punottava alue 10 x 30 cm, kuiva, kutittaa. 2 kk:n ajan.
Punoitus häviää painettaessa, jonkinlainen purpura. ei ekseemaa, ei silsaa.
Tehty lähete laboratoriotutkimuksiin
Diagnoosi: R23.3: Ecchymoses [spontaneae]
Ovixan 1 mg/g (Tulehduksellisten ihosairauksien, kuten atooppisen ihottuman ja psoriaasin, hoito.)
Hinta: 124,10 Kelakorvauksen jälkeen
Molemmat määrätyt lääkkeet ovat kortisoneja mutta erilaisiin tarkoituksiin. Tein valinnan ja otin tuon jälkimmäisen lääkkeen koska tämän lääkärin mukaan kyseessä ei ole mikään bakteeri- tai sieni-infektio.
Näin erilaiset diagnoosit ja lääkkeet tällaisesta vaivasta, huh jos isommasta ja vakavammasta vaivasta saa yhtä erilaiset diagnoosit!?
Summa summarum: jos Sote-valinnanvapaus on tätä, että voi mennä ihan oikealle lääkärille niin tottahan toki se on oikein hyvä asia.

HOX! Paula kaipaa lankaa! Suklaanruskeaa (673) Seiskaveikkaa. Katso tarkemmin satunNainen blogista.

Loppukevennys:
Usko vahtii tirppejä ja kiroaa ku mä oon laittanut uuden hyvä verkkoesteen.

6 kommenttia:

 1. Sinulla on nyt ollut reilusti sitä valinnanvapautta. Voit valita kunnallisen tai yksityisen. Voit valita diagnoosin tai toisen. Voit valita voiteen tai toisen. Hm... johan sitä on pää pyörällä vähemmästäkin.
  Onko muuten voide auttanut? Toivottavasti.

  Kiipeääkö kissat muuten verkoissa. Verhoissa ainakin kiipeävät pentuina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ihan mielen mukaan valita, heh.
   Kissa ei tähän verkkoon pääse kiipeämään kun se alkaa vasta tuon tiiliaidan päältä. Jos olis alas asti niin sitten kiipeäsi ei olisi mitään hyötyä verkosta.
   Parvekelasien edessä kun oli verkko niin siihenhän se hyppäsi ötököiden perässä. Se oli sellaista lötköä verkkoa, tämä uusi on niinku kanaverkkoa, metallia siis.

   Poista
  2. Tai siis toivon ja luulen ettei se hyppää tuonne verkolle asti ja siitä sitten yli pihalle.

   Poista
 2. Mä oon kanssa miettiny tuota retriitti-sanaa samaan tapaan. Oikea neuleretriitti kuulostais houkuttelevalta!
  Joo ja valinnanvapautta ei oikeesti (tällä hetkellä) oo jos on peeaa. Ja yleensä uskoo sen mitä lääkäri sanoo. On ne sentään auktoriteetteja ainakin monille, vaiks oliskin vierasmaalainen.
  Täst muistui mieleen ku mun murtunu räpyläni ei millään suostunu luutumaan, ni mä syytin siitä mielessäni ensiavun "venäläistä valelääkäriä" :)
  Uskolle ihanaa tirppavahtikelejä!

  VastaaPoista
 3. Mielenkiintoista asiaa jälleen kerran Kristiinalta.
  Nyt on Usko turvassa aidan sisäpuolella. Neuleleiri kuulostaa ihan hyvältä, mutta neulelani ei. Neuletapaaminen on ihan ok. Neuleretriitit sanaa ei tule käyttää muissa yhteyksissä, kuin jos tapahtuma on Lankalauantaina Vantaalla olleen kaltainen. LeenaP

  VastaaPoista
 4. Kiitos-kiitos-kiitos tuosta langanmetsästysavusta!! Heti sain Annelilta tekstarin ja hyvän vinkin, nyt vielä jännittää, johtaako toivottuun tulokseen. Vielä siis kannattaa tarjota lankoja omista varastoista!!
  *
  Juu, sanojen käytössä - varsinkin väärinkäytössä - pitää olla tarkkana! Ärsyttää epämääräinen termistö, ylimalkaiset ja harhaanjohtavat sanavalinnat. Kieli on kultaa, sitä kannattaa vaalia!
  Pupuselta kysymme aina, mitä jokin uusi käyttämänsä sana tarkoittaa. Ikävän usein vastaus on "En tiedä". "Muotisanoja" ja "cooleja sanontoja" napataan kai yleisemminkin käyttöön aika huolettomasti, merkitystä pohtimatta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.