sunnuntai 21. maaliskuuta 2021

Neuloosi

Lehdet ym. media on nyt täynnä neulomisen ihannointia, uutisia lankamyynnin hurjasta kasvusta, islannin villalankaa jonotetaan, kaarrokepuseroita syntyy solkenaan ym. ym. Esim. YLE-uutiset tänään.

Esiin on myös tullut sana "neuloosi" ihan kuin se olisi nyt keksitty. Mutta mutta, se on jo vanha juttu!

Yllä olevassa kuvassa on "Minulla on neuloosi" -paitani vuodelta 2009!  Marsu näitä silloin järkkäsi, vaihtoehtoinen teksti oli 'Minulla on pakkoneuloosi', joka mun mielestä ei ollut lainkaan sopiva silloin eikä nyt. Tänä päivänä sitä tuskin edes harkittaisiin, niin on tämä 'sananvapaus' edennyt, ettei vain vahingossakaan loukata ketään.

Edelläkävijöitä ollaan tässäkin asiassa oltu me silloiset neulojat, kuten niin monissa muissakin neule- ja käsityöjutuissa.

KS

EDIT 24.3.2020: Linkki VillaNannan blogiin artikkeli Neulebuumi kasvaa ja tuo mukanaan lieveilmiöitä

Kuva: Kaunissaari, KIP-päivänä 12.6.2010


11 kommenttia:

 1. Tuli mieleen, kunjoskus aikoinaan alkoi tuo käsitöiden tekeminen lisääntyä ja ihmiset alkoi "kotoilla" tai hyggeillä, niin työkaverit totesi, että säkin olet joskus muodissa harrastustesi kanssa. :D Kaikki kiertäää uudestaan aina.

  VastaaPoista
 2. Ihania muistoja noista neuloosipaidoistakin. Minullakin on sellainen varmaan jossakin kaapin perällä, pitäisiköhän etsiä ja ottaa käyttöön. Kuvaa yritin etsiä Lankapirtistä, mutta en löytänyt. Minä koen, että itselleni voisin valita sen pakkoneuloosipaidan, niin voimakkana tunnen intoni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sibyllalla on se Pakkoneuloosipaita
   https://sibylla.vuodatus.net/lue/2008/04/neuloosi

   Poista
 3. Kiitos videon linkistä; kiva katsottava. Onhan tätä neulerenesanssia uutisoitu ja aivan aiheesta. Lankamaailmastakin oli puikkovalikoima melko vähissä, kun viimeksi kävin.

  VastaaPoista
 4. Onhan tämä tosiaan kivaa aikaa kun viimeinkin ollaan muodikkaita. Menitajuttu oli tosiaan järkytys. Meillä on pikkuinen puoti ja ovessa toive, et vain kaks asiakasta kerrallaan. On ollut ilo huomata, että suurin osa asiakkaista kunnioittaa omaa ja toisten turvallista asiointia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Snurrella on rajoitus 3 asiakast kerralla sisään eikä ole kuulunut mitään valituksia, jonoakin kuulemma on välillä. Mutta jos voi valita asioimisajan niin ei mihinkään kannata mennä oletettuna ruuhka-aikana. Mutta näitähän on joille rajoitukset ei sovi lainkaan, olihan täällä mielenosoituksessakin monta sataa maskitonta yhtenä ryppäänä huutamassa. Uh.

   Poista
 5. Edelläkävijöinä oltiin jo partiossakin 50-luvulla kun tehtiin
  käsitöitä joulumyyjäisiin johtajalta saadun riimin voimalla
  jonka muistan vieläkin: Neulo, virkkaa ompele, mikä onkaan tekele,
  jonka näin saat syntymään, joutuisasti nyt vain tekemääm!

  VastaaPoista
 6. "Edelläkävijä" täälläkin. Itselläni on tuo paita vaaleanpunaisena kaapissa. Sielä valitettavasti saa ollakin. Elintaso kun näkyy nykyhabituksessa. Mukava tietenkin olisi jos sen vielä käyttöön saisi.

  VastaaPoista
 7. Heissuli vei Kristiina.
  Minäkin löysin itseni taas tänne blogimaailmaan.
  Mulla noita Neuloosipaitoja on peräti kai kaksi, toinen pitämätön.Mun paidoissa kyllä lukee "pakkoneuloosi", sillä sehän mulla on. ;)
  Yhdessä paidassani lukee: If I knit fast enough, does it count as aerobics?

  VastaaPoista
 8. Kiva tuollainen Neuloosi-paita.
  Lankakaupassa en ole käynyt yli vuoteen, mutta jotenkin näyttää, että langat ei vähene yhtään.

  VastaaPoista
 9. Ihan samaa miekin aattelin, että muka uusi sana! Meille vanha tuttu! Mullakin on ollut yks neuloosi-paita, mutta se mokoma kutistui kaapissa. 😂

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.