sunnuntai 7. toukokuuta 2017

Retki Viaporin kapinan jäljillä


Huhtikuussa Stadin Slangin illanvietossa ravintola Kaisaniemessä oli Jarmo Nieminen kertomassa uusimmasta kirjastaan Viaporin kapina.
Mielenkiintoista asiaa ja olin tosi tyytyväinen, että olin jo ehtinyt ilmoittautua KAPINARISTEILYlle (kuljettu reitti ja aikataulu tuossa linkissä), joka tehtiin eilen, lauantaina 6.5.


JT-Lines Monica vesibussi lähti iloisen seurueen kanssa Hagiksesta, ja koko päivän se kuljetti meitä saaresta toiseen, ja takaisin.


Aurinko paistoi, ja välillä ihan lämmittikin, meri oli sopivan rauhallinen mutta kylmä kun tuuli kävi pohjoisesta.
Stadin silhuetti on matala ja sellaisena moni sen haluaa säilyvän mutta mun mielestä vois kyll rakentaa ylöspäin ennemmin kuin vallata luontopalasia sieltä ja täältä.
Ohitimme jäänmurtajat, valtavan hiililaiva Eiran  ja Vasikkasasaren, jossa on pikkuruisia kesämajoja ja muinaismuistosuojeltu öljysäiliö!


Ensimmäinen pysähdys oli Santahaminassa. Se on tosi iso ja "pääsy kielletty" sotilassaari niin me ei nähty täällä ku ihan vähän. Lohisoppa-lounas syötiin Upseerikerholla.


Viaporin kapinan 30.7. - 2.8.1906 pelipaikkona olivat Viaporin saariston Santahamina, Kuninkaansaari, Vallisaari ja Suomenlinnan saaret.
Kolme taistelussa kuollutta tsaarille uskollista pysynyttä sotilasta ovat saaneet näin komean muistopatsaan Yrjön ristillä koristettuna.Seuraavaksi mentiin Kuninkaansaareen. Siellähän me käytiin redulla viime kesänä, josta olen kirjoittanut tässä, kliks.
Täällä tapahtui suuri pamaus, kun ruutivarasto räjähti taivaan tuuliin. Vastarannalta Santahaminasta ammuttiin suoraan betonibunkkeriin, jossa oli ruutia 57 000 kiloa!  Ruumita tuli ja kaupungissa ihmisiä putoili avoimista ikkunoista ynnä muuta kauhistuttavaa.

Tällainen varasto kallionkainalossa oli, rantaviivakin meni uusiksi yms.

Tässä kohderanta ruuti-varastoineen
ja tässä vastaranta Kuninkaan-salmen toisella
puolella, josta ammuttiin.


Tuhoutuneen bunkkerin takana kalliossa on isoja louhittuja varastoja ja kallion laella patteristoja. Sinne en nyt jaksanut kiivetä mutta aiemmalta redulta on kuvia sieltäkin.


Kustaanmiekka, Vallisaarenrantakallio

 
Kuninkaasaaresta kierrettiin meren puolelta Suomenlinnaan. Nähtiin mereltä käsin patteristot, mitä niistä nyt oli nähtävissä kun jemmassa ovat. Rantauduttiin Kuninkaaportilla. Kuultiin taas paljon jännittävia asioita, mm. mistä on saanut alkunsa hirtetystä, saarilla kummittelevasta everstistä kertova tarina.


Sukellusveneemme Vesikko maalattuna alkuperäisin värein (ei enää intinharmaana).


Suokista paluu Hagisen rantaan, taustalla Merihaan kerrostalot, rannassa Kulttuurisauna.


Redu oli mahtava tietopläjäys historiaa. Viaporin kapina oli aikanaan etusivun juttu maailmallakin. Mä en mitenkään pysty antamaan mitään kuvaa kapinasta, jos aihe vähääkään kiinnostaa niin suosittelen kirjan lukemista, tai osallistu opastetulle retkelle, joita saarille järjestetään.
Myös edellinen kirja Keisarin perintö on mielenkiintoinen historiapläjäys Viaporin varustamisesta yms.
Mä en sodista sun muista niin välitä mutta tämä on kotikaupungissa tapahtunutta ja siihen vaikuttanutta, kuin myös osa maailman historiaa.

YLE Areenasta   ,alkaa kohdasta 27:42, voi kuunnella kapinan ydinasiat Jarmon kertomana.
KS

3 kommenttia:

  1. Viaporin pamauksesta muistan kuulleeni, mutten ole tajunnut, miten massiivinen se oli.

    VastaaPoista
  2. Onpas ollut mielenkiintoinen päivä. Sääkin näyttää suosineen.

    VastaaPoista
  3. Kiitos! Oli todella mielenkiintoisaa lukea ja varsinkin katsella kuvia taas! Kiitos!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.