torstai 28. toukokuuta 2015

Heta -kämmekkäät


Ohje kirjassa Käsineitä kesästä talveen / Vantar för alla årstider
Errata-korjaukset tässä klik.


Näitä aloitin jo jokin aika sitten. Tyssäsivät alkuunsa kun en saanut mallikuviota kulkemaan oikein. Löysin ruotsinkielisen Errata-sivun, mutta ei siinä tätä korjausta ollut. Laitoin viestiä kustannus-päällikölle Karistolle, joka vastasi nopeasti ja lupasi palata asiaan pikimmiten. Kysyin asiaa myös suoraan kirjoittajalta mutta koskaan sieltä ei vastausta tullut.
Jonkun päivän kuluttua Karistolta tuli vastaus, Errata-sivuun tuli lisää korjauksia ja se tulee suomeksikin mahdollisimman pian. Aina kannattaa antaa palautetta, varsinkin jos jotain pitäisi korjata tms., eikä jäädä odottamaan, että joku muu tekee sen. Kiitokseksi vaivannäöstäni sain kivan kirjan:


Noh, otin Hetat uudestaan työn alle mutta ei se ohje vieläkään ole kaikenkattava. Peukalo on hieman puutteellisesti ohjeistettu. Mallista Helgahan peukalon ohje puuttuu kokonaan. Onko peukku kirjoittajien kompastuskivi? Onko kirjan neuleita lainkaan koeneulottu?
Tässä Heta ohjeessa korjaukset ovat rivillä 9 ja toistettavat kerrokset ovat 8-13 (ei 9-13).
Ensimmäisestä kämmekkäästä tuli aivan liian pieni ja se peukku aivan väärin tehtynä, en ajatellut sitä tarpeeksi pitkälle vaan tein "kuten aina" kun ei muutakaan kerrottu. Lankavalintani on huono koska bambu ei jousta milliäkään, joten liian pientä ei saa edes käteen kokeiltavaksi.


Toiseen otin neljännestä suuremmat puikot =3.25 ja lisäsin yhden mallikerran = 3 silmukkaa = 42 silmukkaa aloituksessa. Aloitin mallin neulomisen kerroksella 9, (jossa huom. on korjaus!)  koska ohjeen kerroksella 7 kavennetaan yksi silmukka jotta päästään tekemeään mallia.
Olisikos alunperin ollut helpompi kirjoittaa ohje 42 silmukalle ja jättää turha kavennuskerros pois?

Peukalokiilaan otetaan 3 silmukkaa, jolloinka mallikerran voi neuloa normaalisti. Näistä keskimmäisen molemmin puolin tehdään lisäykset. Kaksi reunimmaista ja tämän keskisilmukan neuloin oikein, lisätyt silmukat kiertäen oikein. Ohjeessa lisätyt silmukat neulotaan kierr.o mutta muista silmukoista ei sanota kuinka ne tehdään. Lisäykset neuloin oikealle ja vasemmalle kääntyvinä, joka toinen kerros. Ohjeessa ei ole mainintaa millä kerroksillä lisätään.
Loppupeukkua varten poimin viisi silmukkaa, joista kavensin kaksi, eli peukussani oli 21 silmukkaa.


Tästä tuli oikean käden kämmekäs, koska kerroksen vaihtumiskohdan erilainen reikärivi sattui kämmenen puolelle. Miten neulon vasemman? sitä mietin sitten joskus kunhan viitsin aloittaa sen, aika näyttää milloin.

KS

3 kommenttia:

  1. Olipa hankala malli! Sitkeä sissi olit, kun sen yhdenkin teit loppuun saakka. Minä olisin varmaan vaihtanut jo mallia :D

    VastaaPoista
  2. No, tuota, öhöm ja kröhöm. Aivan ihanat, ihanat. Malli on vaan niin vaikean näköinen, että tuota en tule ees ikinä yrittään. Onneksi on osaajia:) Ja oot muuten tosi sitkee, kun jaksat ja viittit viallisilla ohjeilla noin hienot neuloa. Terkut Ossilasta!

    VastaaPoista
  3. Nätit ovat juu, ja tosi hyvä kun annat palautetta ohjeista! Samaa asiaa tässä ollaan taas päivänä muutamana äimistelty et koeneulooko kukaan mut et pitäis nyt edes jonkun lukea ohje ajatuksella läpi enneku lehdessä/kirjassa julkaistaan!

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.