torstai 16. kesäkuuta 2016

Tullisaari - Tuurholma

Keskiviikkona oli ViherVuosi projektin puitteissa puistokävely, oikein draamakävely Tullisaaren puistossa. Olipa taas antoisa retki.


Staran/Rakennusvirasto Elina Nummi oli puikoissa mikrofonin ja äänetoistolaatikon kanssa ja kävelyä johdatteli aikalainen kauppaneuvos Henrik Borgström. Molemmille iso kiitos!


Puisto on restauroitu 2000-2011 aikana, Maisema-arkttitehtitoimisto Näkymä on tehnyt erinomaista työtä. Alue oli jossain vaiheessa leirintäalueenakin, joten vanha puisto oli päässyt tuhoutumaan aika lailla. Raunioista on kuitenkin löytynyt yhtä sun toista, mm. vanhoja puutarhakukkia yms. Puisto on ns kaksiosainen: Kartanopuisto ja Kansanpuisto.
Puistossa on paljon isoja, kauniita, koskettavia ja hoitavia puita. Tässä kuva valtavasta tammesta.
Alkuperäisiä, vanhoja kivijalkoja ei ole enää jäljellä mutta hienosti on replikat laitettu.
 

Kauppaneuvos kertoi kivasti kolme erikoisesta kivestä, jotka puistossa ovat. Tämä oli ensimmäinen ja salaperäisin. Ei tiedetä miksi kiveen on kaiverrettu nimi ja missä kivi on ollut.
 

Toinen kivi on  koiran hauta. Se oli vähällä murskautua kun sen takana ollut suuri kuusi kaatui. Paikalle on istutettu uusi kuusi. Kiven vieressä on mm. varjolilja, vanhoissa puutarhoissa tavattava kaunis kukka.

 

Kolmas kivi on myös salaperäinen mutta sen historia tunnetaan, toisin kuin ekan kiven. Tämä on Kagaalin muistokivi. Enpä ala tarinaa selittämään mutta kivessä on vain suomeksi ja ruotsiksi:  "Vuonna 1901 3:s päivä elokuuta".


Kalkkia tarvittiin rakentamiseen ynnä muuhun, täällä oli oma kalkkikaivos, joka on nyttemmin lampi. Syvyyttä 7 mertiä.


Puiston kauniit vanhanaikaiset lamput

 

Kauppaneuvos rakennutti tyttärilleen omat huvilat, tämä on Adelen huvila. Se on edelleen Borgströmin perikunnalla, joka on laittanut sen vuokralle. Nykyinen vuokralainen on asunut siinä jo 22 vuotta. Aika hulppea asuinympäristö.Toinen säilynyt on kuuluisa ns.  Aino Acten huvila. Ikävä kyllä siellä on nyt home/sisäilmaongelmia joiden takia rakennus on poistettu käytöstä ja tod.näk. rapistuu pikku hiljaa. Siellähän järjestettiin suosittuja konsertteja ym. taidetapahtumia.


Borgström oli nuorena ollut englannissa, ja sieltä vaimonsakin oli, joten kaunis puutarha oli itsestäänselvyys. Muutama kaunis ryhmä on nytkin laitettu. Alueella on paljon luonnonkukkia. 

 

 
 
 
Juhannusruusu kukkii täälläkin 'etuajassa'

 
 Herttoniemeranta pilkottaa
 

Mahtavat piknik-nurmikot!

Tänään, torstaina, on varattuna retki Vallisaari-Kuninkaansaari-Lonna 'saaristolaispöytä' ruokineen, mutta sää ei nyt näytä lainkaan suotuisalta: vettä tulee taivaantäydeltä.
KS

1 kommentti:

  1. Olipas kiva käydä virtuaaliretkellä, kiitos siitä. Tässä sitä huomaa, ettei tarvitse mennä merta edemmäs kalaan, kun kotikaupungissakin olisi vaikka millä mitalla nähtävää.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.