tiistai 21. maaliskuuta 2017

Alkuperäiskansojen asiaa Willensaunassa


Willensauna on yksi Kansallisteatterin näyttämöistä. Olin siellä tänään katsomassa Arktinen hysteria - esityksen. Hmm..mm, olipas erikoinen mutta mielenkiintoinen, hyvä kun tuli tämäkin nähtyä. Tässä linkissä-kliks (Yle uutiset) on hyvin esitelty esiintyjät ja heidän asiansa; Niilas Holmberg, Connie Kristoffersen, Anra Naw ja muusikko Tuomas Rounakari.

Kyse on alkuperäiskansojen kohtalosta ja kohtelusta. Saamelainen, grönlantilainen ja siperian koilliskolkan tsukotkalainen kertovat kukin oman tarinansa, karusti ja koskettavasti. He puhuvat omaa kieltänsä, katsojalle on tekstitys taustakankaalla. Tekstiä ei ole paljoa joten se ei häiritse esityksen katsomista.
Myös musiikilla on iso rooli, mm. jouhikkoa saadaan kuulla.

Alussa esiintymisasuna oli värikäs villahame


Väliajan jälkeen yleisöä pyydettiin hetkeksi lavalle osaksi esitystä, joka streamattiin pohjoiseen, lainaus Ruska Ensamblen FB-sivulta:
 "Suomen Kansallisteatteri lähettää kolmesta Arktisen Odysseian näytännöstä live-streamaukset Suomen saamelaisalueille ja Ruotsiin. Yhteistyössä ovat kulttuurikeskus Sajos Sámekulturguovddáš Inarissa, Áilegas-keskus Utsjoella sekä Ruotsin Riksteatern. Streamaustilaisuuksiin on vapaa pääsy." (27. ja 30.3.)
Tässä kohdassa keskusteltiin paljon puhutusta aiheesta: saamenpuvun, gáktin, väärinkäytöstä.


Esitys päättyi grönlantilaisen Connie Kristoffersenin esittämään maskitanssiin. Se oli hurja, pelottava, hauska, raju . . . kertakaikkisen hieno tanssi, jossa esittäjän symboliväreillä maalatut kasvot olivat pääosassa. Mitä ilmeitä ja ääniä, wau.

Tämä oli hieno ja antoisa kokemus. Jäi pähkinää purtavaksi joksikin aikaa.
KS

1 kommentti:

  1. Taisin nähdä tuosta TV-uutisissa tai sitten jossain ajankohtaisohjelmassa. Se juttu jäi mieleen, joten varmasti myös itse esitys oli vaikuttava.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.