perjantai 14. heinäkuuta 2017

Mattolaiturilla

Kuva: Helsingin kaupunginmuseo, Timiriasew Ivan 1910-1919

Kuva on Kaivopuiston mattolaiturilta, jossa olen monet kerrat ollut mukana matonpesussa. Lähetin jokin aika sitten Piko-systerille mattolaituripostikortin ja sain siihen vastauksena pienen muistelon: 
"Lastenvaunuissa vietiin matot rantaan. Kun matot oli levitetty kuivumaan niin äiti ja Irma-täti joivat kahvit Airamin termoksesta ja me (Piko ja mä) saatiin jätskit kioskista. Kova "tappelu" kävi paikoistsa, piti tulla joko aikaisin tai myöhään. Mulla oli sun kanssa kunniatehtävä: käydä tsiigaamassa et ne oli kuivunut ja sit raijattiin vaunuilla himaan. Oi niitä aikoja!"

Tänään olin pesemässä mattojani paikallisella mattolaiturilla. Kaunis, ihana kesäinen sää ja mäntysuovan tuoksu, suomalainen kesä parhaimmillaan.


Kauniit maisemat, vastarannoilla Tammisalon ja Laajasalon rantahuviloita.


Ensimmäinen matto kuivumassa.


Perinteitä kunnioittaen kahvit Airamin termoksesta. Kyllä eväät on aina ihan ykköstärkeät millä tahansa retken poikasella. Mansikatkin maistuivat.


Okeanos reitillä Vuosaari-Hakaniemi.


Etummaiset matot on mun. Tuossa paikassa on niin hyvät koivut just sopivasti, että ensi kerralla otan mun riippumaton mukaan ja lekottelen siinä mattojen kuivuessa. Ehkä jo ensi viikolla.


Oli taas kiva päivä ja hyvä mieli kun saan puhtaat matot lattialle, kunhan ovat kunnolla kuivat.
KS

10 kommenttia:

 1. Tuo on mukavaa kesätyötä. Oikein hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Matonpesu ihkaoikealla mattolaiturilla on kyllä yksi niitä kesän parhaita nautintoja!! Aurinko, vilvoittava tuuli, jutustelu ventovieraiden kanssa, iso vichy-pullo, ehta mäntysuopa - se on kesää!
  Kun vaan taas ehtisi... Mies puhuu taas painepesurista, en halua edes miettiä moista vaihtoehtoa! Ihan kuin söisi jätskin sijasta kylmää perunamuusia pahvitötteröstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just hyvin sanot.
   Mulla oli vain pieni pullo ja se oli liian vähän, iso ens kerralla.
   Ja ei, ei mitään painepesuria.

   Poista
 3. Niin mukavaa kesäistä puuhastelua! Meillä on tehty matonpesupaikka kuivalle maalle, tosin kuitenkin järven rannalle. Se on kyllä ollut ihan hyvä ratkaisu vaikka alkuun aiheutti vastustusta, lähinnä että kaunis ranta pilataan moisella. Huihai! Hyvin näkyy vielä järvelle:) ja on ahkerassa käytössä etenkin kauniilla säällä.
  Hieno nostalginen kuva viime vuosisadan alusta ja kiva muistelo siskolta teidän lapsuusvuosilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin niitä kuivanmaanpesupaikkoja on tehty ja pyritään pois näistä vedessä olevista mutta vielä muutama on saanut olla. Eihän näiden poistamisella merta pelasteta mutta ymmärrän . . Mä kyllä pesen matot silloin tällöin mutta en tamppaa, imurointi riittää.
   Muisteloita olis nyt hyvä saada ku alkaa jo ikää olla sukulaisilla.

   Poista
 4. Hieno tuo vanha kuva. Tänä kesänä eivät ainakaan täällä ole säät suosineet mattojen kuivumista 😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matot kuivuivat päivän mittaan aika hyvin tuolla telineellä. Kotona lopu parvekkeella silityslaudan ja kuivaustelineen päällä ja yksi saunan kaiteella. Kyllä ne toisen päivän iltana kuivat olivat.

   Poista
 5. Vähän tulee nykyään pestyä mattoja itse. Ainoastaan yksi on perinteisesti pestävä joten sekin on sitten kulkeutunut pesulaan. Nykyiseltä asuinpaikalta ei tosin löydy kuin kuivanmaan pesupaikkoja ja eipä niissä ole muita pesijöitä sattunut silloin kun niissä olen käynyt. Lapsuudestani muistan mummon kanssa matonpesulla käynnit ja tuolloin taisi myös olla juuri tuota "tappelua" paikoista. Hieman erilainen vain oli pesupaikka. Laiturissa oli upotettuna tynnyrit joissa pesijä seisoi ja matto oli laituritasossa. Mummoni muistan käyttäneen aina suopapalaa joka hierottiin kastellun maton pintaan ennen harjausta nesteen sijaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon nähny sellaisen tynnyrissä seisottavankin jossain.
   Kaupassa pitelin suopapalaa ja nestepulloa arpoen kumman otan, nesteeseen sit päädyin.
   Matot on ihan kotimaisia Else-mattokaupasta ostetut ja vesipesu on sallittu.

   Poista

Kiitos kommentistasi.