sunnuntai 20. elokuuta 2017

Hämeen keskiaikafestivaali 2017


Lauantaina 19.8. olin koko päivän Hämeenlinnassa festareilla, ei tullut aika pitkäksi eikä pieni sade haitannut. Sen jälkeen ilma oli raikas ja aurinko taas hymyili juhlaväen kanssa. Ohjelmaa oli paljon, kauppiaita runsaasti sekä keskiaikatavaroin että nykyaikaisiakin houkutuksia oli kaupan. Ruokakojuja joka makuun ja oluttakin ihan pienestikin pantuna;)

Nämä osanottajien telttaleirit on kauniita ja kivoja katsella.Viikinkitaistelussa oli noin 50 taistelijaa, kaukaisimmat Englannista, toiset 'Rastilan kyläläisiä'  ja toiset 'Mäy....' hitsi ku en muista toisen joukkueen nimeä, ne voitti.

Viime hetken suunnittelupalaveri, mars tantereelle ja taistelu käyntiin. Taistelun tuisketta voit katsoa viime vuoden kirjoituksestani ja siinä on myös videokuvaa (osa 2/4.), tästä KLIKS. Mies miestä vastaan keihäin ja miekoin oli nytkin samanlaista, en niin montaa kuvaa nyt siitä laita.


Monia musikantteja, leikareita ja taiteilijoita esiintyi siellä ja täällä, koko ajan oli jotain nähtävää ja kuultavaa.


Upea Hedelmäpeli! Kolme sälliä jokainen omassa loosissaan, *Blim* ja kukin nostaa esille jonkin hedelmän, asiakas saa lukita haluamansa hedelmä(t), uusi *Blim* ja uudet hedelmät esille. Ihan yhtälailla sattumaa saako hedelmärivin vaiko ei kuin nykyaikaisissa kahvalla vedettävissä peleissä. Tämä oli hurjan hauska.


Buhurt  SM-kilpailutkin käytiin,Medieval Cobat Sport Finland. En oo ikinä tällaista nähnyt ja oli kyllä tosi rajun näköistä menoa mutta niin on varusteetkin aikamoisia, paksuja toppauksia ja painavia suojuksia niiden päällä. Naisetkin harrastavat tätä, huh.


Lapset on huomioitu hienosti, Lasten läänityksessä oli kaikenlaista tekemistä mm. pelejä ja miekkailua ja kotieläimiä näytillä, pikkuponi-, poni- ja aasiratsastusta. Oudonvärisiä kanoja, kilipukkeja, sika oli jo lähtenyt kotiin.
Aasia vähän hankasin kyynärpäälläni = Uskolle tuliaistuoksua ja kyllä se sitä haistelikin!


Jousiammuntakisa oli kans kiva katsoa, selkeästi oli muutama hyvä ampuja. Maalialueen ylärinteellä juoksenteli kärppä, mutta turvallisesti nuolenkantaman ulottumattomissa eikä tässä tilanteessa kukaan olisi kehdannut yrittää itselleen kärpännahkaa metsästää.


Ritariturnajaisten ratsukot ovat Puolasta. Isompi katsomo olisi pitänyt olla, että useampi olisi nähnyt turnajaiset kunnolla. Itse näin vain yläosat ritareista, kuuluttaja ei ollut oikein hyvä sanomisissaan että olisi tiennyt osuiko vaiko ei. Mutta kiva tämäkin oli nähdä, ja tietysti ritarit ovat aina komeita ja hevoset uljaita;) Niitä oli neljä, ritareiden asut ja varusteet olivat neljältä eri aikakaudelta.
Ensin miekoillaan taituroivat sitä ja tätä osumaa. Sitten ritareille puettiin vielä hienot kypärät koristeineen ja kilvet käsiin, alkoi peitsitaistelu. Se on kyllä hurjaa menoa kun hevosella on reippaasti vauhtia ja peitsellä pitää osua vastustajaan. Ei oo helppoa tämäkään laji.Linnan kesälampaat


Oli todella kiva päivä. Ehdottomasti tänne taas ensi vuonna. Oikeastaan olis kiva osallistua myös iltajuhliin.
Mediassa mainitaan yleensä että Turun keskiaikamarkkinat ovat Suomen suurimmat. Mutta mutta, laskentatapoja on niin monia . . . että millä tätä suuruutta mitataankaan? Kyllä mun, ja monen muunkin, mielestä Hämeenlinnan tapahtuma on ehdottomasti suurempi, paljonkin suurempi, ja monipuolisempi kuin Turussa. Jo pelkästään alue on huomattavasti laajempi ja linna tekee tunnelmasta aidomman.
Jos pitää valita kumpaan menee niin ehdottomasti suosittelen Hämeenlinnan keskiaikafestivaalia. Juu, tänä vuonna alettiin käyttämään nimitystä festivaali, ja sitähän tämä on runsaine ohjelmineen eikä vain markkinaa.

Esim. tässä KLIKS paljon hyviä kuvia tapahtumasta,
ja tässä KLIKS hienoja kuvia ja tekstiä, Linnanrouva -blogi.

Jotain kaupunkikuviakin Hämeenlinnasta on, laitan ne eri postaukseen.
KS
Perjantain tapahtumat Turun torilla näkyivät suruliputuksena.

6 kommenttia:

 1. Olipa hyvä kuvakooste. Tässäkin tapahtumassa voisi joskus piipahtaa. Hämeenlinna, yksi kotikaupunkini.

  VastaaPoista
 2. Ihanat kuvat olet ottanut. Varmasti upea kokemus tuollainen tapahtuma.

  Huomaathan, että aloitin musiikkihaasteen uudestaan
  https://enkulinkasityot.blogspot.fi/2017/08/musiikkihaaste.html

  VastaaPoista
 3. Näyttää hauskalta. Olen käynyt vain Hollolan kirkonkylän keskiaikaa pahimmassa.

  VastaaPoista
 4. Omenat on herkullisen näköisiä, niitä oli myös Turussa Tall ships race -tapahtumassa ja teki mieli maistaa. No saa niitä varmaan toistekin. Pelottavalta näytti tuo alempi kuva lampaista, mitä jos koipi lipsahtaa tonne kiveykselle!

  VastaaPoista
 5. Paljon olet taas nähnyt ja kokenut.Oikein noin komeita ritareitakin. ;)
  Oltais voitu treffatakin, mutta enhän minä muistanut taas koko tapahtumaa.
  Mutta nähdään sitten joskus muulloin jossain muualla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun katsoin ja laadin päivän ohjelmaa niin totesin sen niin täydeksi touhuksi etten sulle sit tapaamista ruvennu sopimaan. Mähän olisin sillä rannekkeella voinu päivälläkin tulla kaupungille mutt . . . noh, toisella kerralla kuten ajatukseni olikin. Jos vaikka Pimeeneulonnassa?

   Poista

Kiitos kommentistasi.