perjantai 11. elokuuta 2017

Museoissa Tampereella


Torstaina oli just sopiva päivä Tampereen visiitille, puolipilvistä kohtalaisella lämmöllä. Kiitos Terhille materiaalista, josta oli hyötyä etukäteen ja kartta on päivän jälkeen hyvin palvelleen näköinen. Ostin nysseen vuorokausilipun vaikka välimatkat ei kovin pitkiä olleet mutta kävelyä tuli muutekin ihan riittävästi.
Ensin Amurin työläismuseokortteliin, jossa alkuun kuuntelin pienen alustuksen alueesta ja siinä sivussa tuli Tampereen historiakin hyvin esille. Kiitos museon ystävälliselle henkilökunnalle. Oi oi, siellä oli tosi paljon katsottavaa ja luettavaa esittelytauluista. Kuvia otin runsaasti ja taas oli vaikea valita mitä tänne laitan; yhteiskeittiöt ja pieneen tilaan menevät huonekalut, lähinnä sängyt, on ehkä selkeimmin näytettäviä.Yhteiskeittiö on rakennuksen keskellä  ja sen ympärillä yleensä neljä huonetta asukkaille, siis perhe tai muu ruokakunta/huone. Liedellä on jokaisella ruokakunnalla oma tulipaikkansa. Liedet kehittyvät selvästi vuosikymmenien edetessä.
Alkuun tulta pidettiin kolmijalan alla, tässäkin neljälle keitokselle paikka.


Sitten tulivat ns. puuhellat.


Tässä onkin oikea hellojen emohella, lukuisia keittolevyä ja peräti kuusi peltiä hallittavana!


Keittiöistä meni jyrkät portaat vintille, jossa säilytettiin vuodenaikatavaroita, esim. kesällä siellä oli tuplaikkunat, jotka taas talveksi laitettiin paikalleen.


Sängyt olivat hyvinkin pitkään joko päästä- tai sivustavedettäviä. Pukkisänky oli suosittu, saihan sen päiväksi kokonaan pois tieltä. Haitarisänkykin museossa oli ja taittojalkainen heteka on varmasti ollut aikanaan huippumoderni.Perhesopua on tarvittu näin ahtaasti nukkuessa, tai on tuossa voinut hyyryläinenkin seassa olla.


Tilaa säästävä klaffipöytä jossa myös kaappi.Eri ammattilaisten huoneita tarvekaluineen oli esillä.


Nämä on oikein kauniit, erikoiset tuolit ja sohva.


Myöhempinä vuosikymmeninä asumiseen tuli väljyyttä ja huonekalut suurenivat.


Kortteleissa oli yhteiset huussit, vuorollaan se siivottiin.


Tietysti piti myös peseytyä, lauantai oli suosittu saunapäivä. Saunottaja huoleti saunasta, myös myi vihtoja ja virvokkeita. Pesutilat ovat alhaalla, molemminpuolin menee portaat ylös löylytilaan. Kourua myöten saatiin löylyvesi kiukaalle.


Tässä säilyneessä museokorttelissa on ollut leipomo ja sekatavarakauppa.


Kahvila Amurin Helmessä nautin huikopalan.


Amurista nyssellä Paloasemalle, kaunis rakennus,


josta oli lyhyt matka Vapriikkiin.


Vapriikissa katsoin, luin ja kuuntelin näyttelyn Birckala 1017. Hieno!
Kielletty kaupunki oli myös mielenkiintoinen ja taidokkaita esineitä yms.
Kivimuseon kivet vilkaisin, Luonnontieteellisessä museossa katsoin suden, karhun ja ilveksen. Pelimuseon läpi kävelin - sehän on varmasti mielenkiintoinen sellaiselle joka peleistä jotain ymmärtää. Noh, Musta Pekka ja Hullunkuriset perheet korttipakat tietysti olivat nostalgiset nähdä.
Samalla pääsymaksulla voi katsoa kaikki talossa olevat näyttelyt, ja niitähän on. Mulla ei vaan enää pää ja jalat jaksaneet yhtään enempää.
Mä en oo koskaan tykännyt joesta, enkä vieläkään. Kyllä tuo musta virtaava vesi on todella pelottava.

Kuka vei tornista puolikkaan?


Kävi Kauppahallissakin ja taas totean, että parempi ja kivempi on kuin täällä Stadissa.  Kauppiaita oli vaihtunut sitten 2012 käyntini. Turun kauppahalli on nyt näistä ehkä kivoin

Oli kiva ja antoisa päivä. Nyt mulla on materiaalia seuraavaksikin kerraksi, esimerkiksi esite Kansallismaisema Tammerkoski. Paljon jäi näkemättä ja kokematta, kuten Turussakin. Toivottavasti ensi kesänä jaksan taas reissata.
Sommoro!
KS

5 kommenttia:

 1. Kiitos taas matkakertomuksistasi. Erityisesti tykkäsin Emäsalon retkestäsi. Emäsaloon eii täältäkään olisi ylivoimaisen pitkä matka, voisi tehdä vaikka päiväretken.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen, vaikka paikka alueena on pienehkö niin maisemat ja kalliot on näkemisen arvoiset.

   Poista
 2. Joko olet toipunut? Paljon ehtii päiväseltään, mutta ei sentään kaikkea.
  Illalla mekin kävimme kaupungissa. Ei oltu ihan yssissein.

  VastaaPoista
 3. Finlaysonin Vakoilumuseo oli kyllä merkittynä mutta ei kyennyt enää, päivän tietoannoksella on rajansa. Toipunut oon. Kummallisesti sinne tuli porukkaa junalasteittan kun mä olin lähdössä;)

  VastaaPoista
 4. Mekin käytiin Tampereella ja heti seuraavana päivänä. Pojan käydessä kaupungilla me miehen kanssa ajelimme kaupunkijunalla koko kierroksen, jonka varrella oli sekä Amurin kortteli että Vapriikki.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.