lauantai 5. elokuuta 2017

Kansallispukujen tuuletuspäivä

Aiheen vierestä: hieno kukkaseppele:)

Lainaus blogista Kansallispuku - arkea ja juhlaa
Taustaa: Kansallispuvun syntymäpäivä 

5.8.1885 keisari Aleksanteri III ja keisarinna Maria Feodorovna olivat vierailulla Lappeenrannassa. Suomen naisten lahjana keisarinnalle annettiin soutuvene Suomen omaleimaisuuden ilmentäjänä. Veneen souti juhlapaikalle kahdeksan neitoa kansallispuvuissa, perää piti rouva Jääsken puvussa. Soutajien puvut edustivat Suomen eri säätyjä ja maakuntia. Hallitsijaparia oli vastassa rannalla yli satahenkinen kansallispukuinen joukko. 
Tämä oli ensimmäinen suurimittainen kansallispukujen julkinen esiintyminen ja siitä alkoi kansallispukuharrastuksen kukoistus. Sitä voidaan siis pitää kansallispuvun syntymäpäivänä!
Tarkemmin tapahtumasta voit lukea Toini-Inkeri Kaukosen kirjasta Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut (WSOY, Porvoo. 1985) s. 281.
Espanpuisto oli tosi kivannäköinen kun siellä oli paljon kansallispukuista väkeä. Kappelin lavalla esiteltiin pukuja. Mielenkiintoista oli nähdä niin monesta paikasta pukuja ja kuinka oli erilaisiakin samanlaisia. Tässä vain muutamia näytille, kuvia otin kyllä 60! eli reippaasti karsittu taas.

Aluksi kiinalaiset vieraat esittivät ikivanhan tanssin omissa kansallispuvuisssaan, joidenka mallikin on tuhannen vuoden takaa.


Hauskat päähineet


Erityinen kauluskoristelu


Miehen  kellertävät housut ovat säämiskää!


Nämä puvut ovat saarilta virolaisin vaikuttein ja koristein


Feresipuku


Tuukkalan muinaispuku, tämmösen mä haluaisin. Korut Kalevala Korulta tilaustyönä.


Vieraat miehet Transylvaniasta.


Piknik, kuten päivän teemaan kuului.


Kesällä pääsee vanhan ratikan kyytiin femmalla.


Yllättäen tapasin Anittan, joimme kahvit Espan kioskilla. Poikkesimme Rautatientorille Herkkujen Suomi ruokatapahtumaan, jossa maisteltiin useita herkkuja. Kiitos frittijuureksista, punajuuri oli paras ja sitt bataatti, peruna oli aika mauton.
Mut yllätti se, että kvinoaakin kasvatetaan Suomessa! Ja hampusta oli monenlaista siementä ja jauhetta kotimaista tuotantoa.
KS

8 kommenttia:

 1. On kyllä kauniita pukuja ja hieno tapahtuma.

  VastaaPoista
 2. Miulla olisi tuuletettavaa, mutten ole viime aikoina tuuletellut. Ollaan maalla, eka lomaviikko takana. Terkkuja sinne.

  VastaaPoista
 3. Kiitos seurasta , Kristiina!

  VastaaPoista
 4. Kansallispuvut ovat kauniita, mutta niille on valitettavan vähän käyttöä nykyään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OLis kyllä kiva jos pukujen käyttö vähän yleistyisi eikä olisi niin kaavoihin kangistunutta. Ne on kalliita hankkia ja tehdä niin pitäisi myös käyttää eikä kaapissa roikottaa.

   Poista
 5. Olipas monenlaista pukua. Hieno tuo vanha spora!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niitä oli tosi monesta paikasta mutta en mä millään voinu kaikkia laittaa näytille, enkä olis muistanu mistä pitäjästä mikin oli.

   Poista
 6. Hienoja kuvia puvuista ja hyvä että näytit puvut myös takaa, harvemmin ne on esillä. Minä tuulettelin feresiäni (itäsuomalainen kansanpuku) Kiteellä 5.8., kansallispukuni Hiitola pitäis varmaan tuuletella stadissa syksyn aikana, se kun makoilee laatikossaan kotona.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.