keskiviikko 9. elokuuta 2017

Retkellä Emäsalossa


Marian kanssa oltiin yönyli retkellä Emäsalon kärjessä. Uudenmaan virkistysalue-yhdistyksellä on siellä todella kiva ulkoilupaikka Varlaxudden.

RETKIPAIKKA kertoo myös tästä paikasta - kehuen, kuinkas muuten.

 
Maria on käynyt siellä aikaisemminkin ja johdatti meidät aivat ylimahtavalle leiripaikalle, Fogelboet-niemekkeelle. Ihanaa sileätä kalliota neliömetreittäin.Ylläolevissa kuvissa näyttää kuin kallio loppuisi kuin veitsellä leikaten. Kyllä, tällä paikalla ja muuallakin alueella on paljon suoraseinäisiä pudotuksia alas, siis kallio lohjennut tasaiseksi seinäksi. Missään muualla en oo tämmöstä nähnyt.
Tässä 'meidän paikalla' pudotuksen alapuolella onkin vielä lisää sileätä kalliota. Mikäs tässä olis makoillessa veden huljutellessa, tai istua kallion hyllyllä varpaita uittaen. Namskis, toisella kerralla sitten.


Me yövyttiin riippumatoissa. Hyvät puut oli sopivilla etäisyyksillä ja maatessa oli vielä merinaköala. Voi että, voiko parempaa olla. Nukkua veden solistessa kallionkoloissa ja kuun valaistessa meren. Wau.
Mun on tää kelta-ruskea riippis, Marian onkin vähän erilainen kiinteällä hyttysverkolla.


Siellä ne nukkumatot on ihan piilossa kalliolta katsottuna. Kiva mäntyaita.


Ilta-aurinko jo hieman punastaa maiseman värejä. Toisella helletoppi ja toisella untuvatakki, näin me kaikki olemme erilaisia.


Tästä kieltokyltistä vain muutama metri sivuun ja siinähän se nuotio on ollut, arrggh. Ettei selvää merkkiä ymmärretä. Nuotiokasoja oli muuallakin alueella vaikka täällä on hyvä keittokatos ja toinen avoimempi tulipaikka. Puuvarasto ja huussikin löytyy parkkipaikan viereltä.


Täällä on myös paljon isoja siirtolohkareita ja muutenkin isoja kiviä. On siinä ryske käynyt kun jäät ovat näitä mukanaan kuljettaneet;)


Aivan niemenkärjessä on Emäsalon luotsiasema, sekä Merivoimien suoja-alue, ja niiden alueelle on pääsy kielletty, piikkilanka-aitaa ja tavallista verkkoaitaa, salaperäisiä hormeja nousee kalliosta, sammalella ja jäkälällä naamioitu jotain . . . .


Komeita katajia, kaksi oksiltaan aivan erinäköistä? Kauniita kanervikkoja. Mustikoita paljon.


Täältä korkealta itään katsottuna on 'meidän pikku metsikkö'.


"Aavan meren tuolla puolen jossakin on maa . . ."


ja laivat seilaa yölläkin


sekä kuu paistoi komeasti


Aamutaivaalla olikin sitten ihan toinen meininki! Tästä olivat ihmiset peloissaan, keksivät kauhutarinoita ja lehdet saivat herkullista materiaalia, esim. Iltasanomat. Mä vaan en ymmärrä miten tämä oli kuvattuna keskustassa Ateneumin päällä kun se selkeästi oli Helsinigstä itään Emäsalossa meidän kohdalla?;) Niih.


Kaikki kiva loppuu aikanaan mutta kotimatkalla pysähdyttiin vielä kyläkaupalle jätskille. Tämä olikin oikea pieni tavaratalo, makkaroista nauloihin ja kaikkea siltä väliltä.


Ihana, tosi kiva retki tuli taas tehtyä. Kiitos Maria kyydistä ja monipuolisesta keskusteluseurasta. Tänne mennään toistekin, ainakin mä meen.
KS
Joku työmaa kaukana keskellä merta, laiva oli paikoillaan mutta nosturi teki työtä.

9 kommenttia:

 1. Kiitos retkiseurasta! Juu, uudelleen mennään, tänne ja/tai johonkin muuhun kivaan paikkaan :)

  Maria

  VastaaPoista
 2. Hieno retkikertomus! Upeat rantakalliot ja varmaan tosi kiva kokemus tuo riippumatossa nukkuminen! Olet kyllä viitseliäs, et jää kotiin sammaloitumaan:)

  VastaaPoista
 3. Upeat maisemat ja varmasti ihana paikka/retki. Riippumatossa nukkuminen pitäisi jotenkin testata, osaisinko siinä nukkua. Olis aika kätsyä, ei tarttis telttaa pystytellä tms. Pitää tietysti olla puita ;) Teille sattui hyvä keli, sateella tuo ei olis ihan niin mukavaa.

  VastaaPoista
 4. Upea paikka ja teillä tais olla hyvät kelit kun ei sadekuvia ole näytillä.

  VastaaPoista
 5. Ihanan sileät rannat löhöilyyn tai oleiluun. Kaunista katsella.

  VastaaPoista
 6. Oli varmaan ihana retki! Minä en oo yöpyny ulkona sitten 70-luvun.
  Onko muuten sinulla se syksyn 2003 eka Novita-lehti, kiinnostais nähdä kansikuva. Ei oo koskaan tullu vastaan. Terveisin Ritva Korpi, Rattu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitkästä aikaa Rattu, kyll mä muistan.
   Ei ole tuota lehteä tallessa, ei ole montaakaan lehteä enää kun joku vuosi sitten annoin pois kaikki mitkä vähänkään turhilta lehdiltä vaikuttivat.

   Poista
 7. Noista kallioista - vähän lännempää Onaksessa - louhittiin valtavia graniittipaasia Pietarin rakentamiseen. Näyttää lohkeavan luonnostaan nätisti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedosta, mielenkiintoista. Kyllä tämä Emäsalon kallio oli todellakin sen näköistä, että kätevästi lohkeaisi, ja olihan täällä tosiaan pari railoa. Louhinnan jälkiä täällä ei näkynyt.
   Onaksessa en ole käynyt vaikka niilläkin vesillä veneellä ollut.
   Vielä lännempänä pienellä Tallholmenilla on mustaa kiveä, jota on louhittu, kovin teräväsärmäistä lohkaretta on jäljellä.

   Poista

Kiitos kommentistasi.