torstai 9. joulukuuta 2021

Sukan koko, mittaus ??


Tuo kuva on vähän hämärä ja mittaviivainkaan ei ole ihan kohdallaan mutta se nyt on esimerkkinä tästä mittaamisen ongelmastani. 

Nyt on netissä näkynyt monia tällaisia puisia sukkamittoja, niissä on normaali senttimetriviivainmitat ja sitten sukan koko ilmeisesti kengännumerona (?). Ja tietysti puikkomittakin. Kuinka tarkasti nuo reiät saadaan tehtyä, että se oikeasti vastaa puikon paksuutta ( kuluuko reikä isommaksi ja ei sitten enää näytäkkään oikeaa kokoa?)

Ja isompi kysymys nyt on tämä, että mittarissa  19,9 cm:n kohdalla on koko 32! Katsoin netistä kuvia muistakin vanerimitoista ja niiden mittamerkinnät ovat samanlaiset kuin tässä mun mitassa.

Kuitenkin useimmat paperiset, tai netissä luettavat, taulukot näyttävät keskimääräisesti 20 cm = pohjan pituus 30 numeroiselle sukalle. Jossain taulukossa pituus on 19 tai 19,5  cm?! 

Jos lasketaan kaavalla: Jalan pituus = 2 x kengän koko ja se jaetaan 3:lla niin 30x2=60:3= 20 cm. Toisaalta tuosta luvusta pitäisi vähentää vielä 1,5 cm joka on kengässä ns. käyntivara niin silloinhan sukan mitta olisi vain 18,5 cm!!

Ja kuinka paljon sukkaa voi/pitää venyttää mitattaessa siinä vaiheessa kun pitäisi alkaa kärkikavennukset?  Varataanko kärkikavennukselle 5 cm vaiko 3 cm??

Vaikuttaako pituusmittaukseen se, millaisen kantapään on tehnyt? Usein näen kuvia joissa ns. tiimalasikantapäinen sukka näyttää liian lyhyeltä, eli sukan kantapää on jalan alla.

Tämä tuntuu olevan mystiikkaa tämä sukan neulominen. Mä luulen, että en saa oikean kokoisia sukkia neulottua kuin vain itselleni kun voin niitä tehdessä sovittaa. 


Nyt mitat ovat kantapäässä kohdillaan. Tämä 30 numeroiseksi aikomani sukka (vähän yli nyt kasteltuna) on vanerimittarin mukaan jo 34. Mutta jos katsotaan sitä laskukaavan tulosta, että 30 numeroinen olisi 18,5 cm niin sitten tämä vanerimittari on, yllätys yllätys,  ihan just oikeassa!

Millä mitoilla nyt teen toiset sukat pojalle kokoa 36?

KS

9 kommenttia:

 1. Tunnistan ongelman. Novitan langoilla ole yrittänyt noudattaa heidän taulukkoaan, jonka oletan perustuvan laatikkokantapäähän. Lasten sukissa on aika hyvin toiminutkin. Muuten olen noudattanut kulloisenkin ohjeen mittoja.
  Puikkomittoja olen myös epäillyt. Eri puikkomittarin antavat vähän eri tuloksia. Nykyään käytän vain yhtä Karnaluksista ostettua, joka on 0,25-tarkka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos oiskin ohje ja sen mukainen lanka ja puikot niin ongelmaa ei olisi, mutta kun teen ihan vaan perussukkaa mihin ei ohjetta tarvii.

   Poista
  2. Sunnuntaina 12.12. matkalla blogiisi tullessa tulee varoitus: Mahdollinen Tietoturvariski!

   Poista
 2. Heippa,
  Lankahelvetti-blogissa on hyvä Salainen sukkakaava, mielestäni
  toimii tosi hyvin.
  T. Merja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Tuolla on siis juurikin tuo kaava jota olen käyttänyt ja johonka yllä viittaankin. Lankahelvetin kommenttien perusteella tämä saattaisi nyt olla se parhaan tuloksen antava. Sielläkin todetaan taulukoiden vaihtelevat mitat.

   Poista
 3. Samaa täällä ollaan pähkäilty vuosikaudet. Toisaalta onko se nyt niin väliä...Sentti sinne tai tänne. Villa joustaa :)
  Välillä huvittaa kun puodissa kysytään paljonko lankaa menee vaikka kahdeksanvuotiaan sukkaan... Mistä ihmeestä sen vois tietää? Kai kahdeksanvuotiailla on eri kokoisia tassuja.
  Mun paran puikkomitta On KnitPron kovaa muovia oleva, jossa on suurennuslasi ja välikoot. Se ei oo vuosien varrelaa menny miksikään. Paitsi et se meni poikki kun Karvis ajoi autolla mun kässäpussin yli. Mut kuka nyt tarttis yli ysin numeroisia puikkoja muutenkaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, mä muistan tuon yliajon. Ja joo, ei se koko ikää katso vaan just sen lapsen jalan koko pitää tietää. Ja joo, villa joustaa mutta jos on liian iso niin ei oo kiva ku sukka on ryntällä.
   Yli ysi puikko?? just joo ei kiitos:)

   Poista
 4. Samaa ongelmaa pähkäillyt ja Susun kanssa samaa mieltä, villa joustaa :) T: Virpi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. JOustaa joustaa, mutt ois kiva tehdä sopivat eikä liian isot tai pienet. Ei tää tosiaan oo mikään kynnyskysymys mutt jos joku tekee eka kertaa niin mistä voi mitata sen oikeimman mitan? MIks on niin monta eri mittaa? Jos tää ois miesten juttu nii olis vaan yks mitta ja se oli just se vain ainoa oikea (oli se sitt väärin tai ..)

   Poista

Kiitos kommentistasi.