keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Kävelykierros Teurastamolla

Kallio kipinöi jälleen. Tisitaina olin mukana Teurastamon kävelykierroksella. Oli todella mielenkiintoinen kierros. Paljon jännää historiatietoa oikean teurastamon toiminnasta sekä nykypäivästä tukkutorilla, pakastamon käytöstä ja alueen kehittämisestä tuli  oikea tietopläjäys. (Tietoa on luettavissa esim. Tukkutorin asemakaavan muutosehdotuksessa.) Kierroksen oppaana oli  Helsingin Tukkutorin TJ Timo Taulavuori, hän osasi vastata kaikkiin esitettyihin kysymyksiin. KIITOS mielenkiintoisesta kierroksesta.

Illan pimetessä kokoonnuimme Teurastamon portille. Kiitettävän paljon heijastimia näkyy kuvassa;)

Vanha autohalli toimii tukkureiden lastaustilana yms. Nyt siellä oli Herttoniemen ruokapiirin jäsenille viikon ruuanjakelu. Kivahan se on sisätiloissa noutaa tilaamansa tuotteet, ei tarvitse sateessa ja tuiverruksessa olla.

Kävimme tutustumassa pakastamoon, tai siis sen konehuoneeseen, ei meitä sentään aiottu pakastaa;) Näimme kyllä pakastinhuoneiden valtaisat ovetkin. Pakastamosta esim. ravintolat yms. voivat vuokrata tarpeensa mukaan hyllyn tai neliön. Eihän joka paikassa ole riittäviä kylmäsäilytystiloja.
Kaikenlaista säiliötä ja putkea täällä olikin, mielenkiintoisen näköisiä ja monta kuvauksellista kohdettakin olisi ollut. Uusi pakastamo rakennetaan tämän vanhan taakse. Uuden on siis oltava aivan valmis ennenkuin vanha voidaan sulkea: eihän pakasteet voi välillä ulkosalla olla. Kaupungin pakastamo keskellä kaupunkia? Juu, sain vastauksen, että käyttäjät ovat nimenomaan täällä. Ja tottahan tuo onkin, tietysti.

Matkan varrella oli tällainen mikälie vanha pesuallas.

Pimeässä illassa ei ulkokuvat onnistuneet mutta laitan tämän kuitenkin esille. Tukkutori, siis asfalttipiha, oli todella valtavan kokoinen. Täällä sitten aamuyöstä kuhisee kun kauppiaat ostava tukkureilta tarvitsemansa tuotteet. Talvella tietysti on hiljaisempaa mutta kesällä hulina on aika moinen. Myös kukat vaihtavat omistajaa täällä tukkutorin tiloissa.

Uusia ravintoloita on tulossa, mm. kiinalaiseen katukeittiön tyyppinen Ho´s Food, ja ilmeisesti valmistavat myös nuudelinsa itse . Sekä ravintola, jonka päätuotteena on savustettu liha, sellainenkin on piakkoin avaamassa ovensa, B Smokery. ja B-Smokery FB sivu. Ah, maltan tuskin odottaa. . . .
Alueen rakennukset ovat suojeltuja Sr1-merkinnällä, mutta sisätiloja voidaan päivittää nykyajan tarpeisiin.
F
 Mainitsen taas kerran, että kerron näistä ihan omasta halustani ja mielenkiinnosta.
Linkit ynnä omat kehupuheeni eivät ole maksettuja mainoksia.

Ja kierroksen lopuksi pääsimme tunneleihin! Alueen alla on 1930 luvulla rakennettu laajahko tunneliverkosto. Siellä on voitu kulkea eri toimitilojen välillä ja kuljettaa tuotteita säältä suojassa. Käytössä ne ovat edelleenkin. Kummituksia ei nähty eikä kuultu.

 Erilaisia kävelykierroksia Kalliossa on edelleen tarjolla, suosittelen osallistumaan, Kallion kävelyfestivaali.
Teurastamolta menin VillaLankaan kuuntelemaan Aura-Soma väriterapia esitelmän (ei ollut tuon linkin henkilö eikä siihen liittyvä). Siitä en nyt osaa mitään s anoa, aika outo asia tuo oli.
KS

3 kommenttia:

  1. Onpas ollut mielenkiintoinen reissu. Vai pysyivät kummitukset poissa.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen kävelykierros, kiva että tuollaisia järjestetään ja kiinnostusta riittää.

    VastaaPoista
  3. Varnasti oli nielenkiintoinen kierros. Täälläkin on Seinäjoelle mentäessä välillä Atrian tosi,tosi suuri teurastamo. Ikinä en ole käynt siellä. Työllistää paljon,paljon ihmisiä kolmessa vuorossa pyhää arkea. Sieltä tulee joskus aivan karmea haju. Saa ihmetellä,että tuossa hajussako meille ruoka-aineita valmistetaan.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.