lauantai 9. joulukuuta 2017

Herttoniemen kartanon joulupolku


Jo kahdeksatta kertaa Herttoniemen kartanolla järjestettiin Joulupolku tapahtuma. Kaikenlaista tehtävää lapsille ja aikuisillekin.

Esitykset näyttelivät DOT yhdistyksen jäsenet ja nuoret. KIITOS!
Lainaus yhdistyksen sivulta: " -Tidsresan En dag på landet 1917 / Päivä maalla 1917, för olika målgrupper och med livet på landet i Finland för 100 år sedan är temat för i år."Jouluisia leivonnaisia ja kaikenlaista lahjaksikin sopivaa oli myytävänä.


Tällaisia ei ollut myynnissä, olisin ostanut. Tuohesta punottuja.


Kartanon alueelle on 1923-1932 siirretty Sipoosta Knusbackan tila ,1700 luvulta. Siellä oli askartelua, tiernapoikien lauluesitys, tontunpesä ja kaikenlaista jännittävää.

Renki veisteli sytykkeitä. Talojen kattoja on saatu korjattua, kaunista tuohta on katoilla tilkkeenä ja räystäsreunoilla.


Karjasuojassa "possu ja porsas" köllötteli vastatuoduilla oljilla.


Nurkassa oli Tontunpesä, jonne sille oli laitettu puuroa ja sahtiakin, jotta joulu sujuisi rauhan vallitessa.Kuusi on ripustettu orteen, säästyypä lattiatila.


Joitakin "tehtävärasteja" myös oli. Tässä yksi: muutama lahjapaketti ja lahjakortti, jossa vihjataan mitä paketissa on. Paketin kannen sai avata ja katsoa arvasiko oikein.


Maija-systerin perheessä on edelleen käytössä tämä tapa, että pakettikorttiin riimitellään hienosti ja joskus jopa pitkästi vihje lahjasta. Kaikki luetaan huolellisesti ja perhe arvuuttelee. Lahjat avataan rauhassa ja huolella. Tämä on siis yksi tärkeä osa aattoillan viettoa.
Vastaus:Tonttukoulussa meno oli vinhaa:)


Täällä on myös Ravintola Vanha Mylly. Siellä piipahdin välillä syömässä riisipuuron. Kaunis kattaus odotti ruokailijoita. Täällä On hyvä ruoka. Ja miljööhän on kaunis.


Kartanon salissa oli musiikkiesitys. Rouva Bergbom mielellään kuunteli vähän iloista soittoa, hänen miehensähän on vasta vähän aikaa sitten murhattu aamiaispöytänsä ääreen (17.11.1917)

Vitriinikaapissa nähtyä


Salista sitten taas ulos, pienen pieni sadekuuro meni onneksi ohi sillä Knusbackan pihalle tulivat Tiernapojat esiintymään. Nämä nuoret miehet ovat oikeita kuorolaisia, joten laulu oli sen mukaista. Vaihteeksi oli oikein kiva kuunnella tällaista, kyllä pikkupoikien tiernapoika- esityksetkin on hyviä, tietysti.


Vanha myllynkivi, täällä oleva tuulimyllykin on 'tuontitavaraa', eli ei ole kartanolla ollut.


Kartanosta olen kirjoittanut aiemmin tässä, ja äitienpäivälounaasta Wanhassa Myllyssä tässä. Myös Stadin puutarhuri on näissä maisemissa viljelemässä kartanon peltoja.
KS

3 kommenttia:

 1. Oi jospa oisin voinut olla mukana...
  Nostalgisia kuvia, mielikuvissani istahdin jo pirtin pöydän ääreen leivän kannikkaa järsimään. Sen jälkeen köllähdin sivustalevitettävään :)
  Suloisia nuot pikku neidit. Samanlainen valkea esiliina itsellänikin oli pikkutyttönä.

  VastaaPoista
 2. Hieno, ympäri vuoden toimintaa.

  VastaaPoista
 3. Kiitos Kristiina! Lisää kuvia Herttoniemen kartanosta ja aikamatkoistamme sivultamme www.dotdot.fi

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.