keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Linnakeristeily 17. - 20.5.2019, osa 2. Jussarö

Lauantai aamupäivä
 
Jussarössä on ollu malmikaivos! Uskomattomia louhintoja on tehty, merenalla!,huh huh. En niistä yritäkään mitään kertoa, netistä löytyy tutkittua tietoa. Haulla Jussarö Google antaa paljon mielenkiintoisia tuloksia. 
Saari on osa Tammisaaren  kansallispuistoa, ja liikkuminen on sallittu vain merkittyjä polkuja pitkin. Rauhallista lomaa haluava voi varmasti viettää täällä monta päivää luonnonihmeitä katsellessa. Ja tietysti kaivoshistoriaan tutustumalla.


Kaivokselta malmisatamaan on malmi kuljetettu tuollaista ränniä pitkin, malmi oli veden seassa pienenä hippuna ja vedenpaineella mössä kulkeutui linjastossa satamaan.


Rikastamo


Ruokala, nykyinen Majatalo


Kaivostorni


Rikastamo

 

Meitä tarkkaillaan niin monessa paikassa rannikolla, että varmasti kukaan/mikään ei jää huomaamatta. Ihan kuin kaupungeissa valvontakameroita joka kulmassa niin saaristossa on näitä torneja, ja näiden vehkeillä Näkee! Ja ehkäpä kuuleekin;)


Tämä taisi olla ruutivarasto, ainakin seinät on jyhkeät.


"Iron Beach" eli rautaranta. Tämä on kokonaan  ihmisen tekemää rantaa ja sitä on paljon, paljon.
Hiekka on lähes mustaa, kahvipavun tummanruskeaa. Syynä on kaivoksista rannalle tuotu murskattu rauta-aines. 


Tästä nyt ei paljon iloa ole kun ei ole kuvaa kasvista mutta nimi, tuo nimi on niin outo, että se oli pakko tähän tallentaa. Meriotakilokki.


Omatoimimatkailijalle, kuten esim. Maria *vink-vink* on kiva ja siisti grillipaikka, mökissä tiskauspaikka, pöytäpenkki, puuvaja, wc yms. telttapaikkoja en katsonut mutta semmonen on tässä vieressä.


"Pidä saaristo siistinä" ,vesilläliikkujan ympäristöjärjestö, on tehnyt tosi kiva kalakuvaston "Yleisimmät roskakalat", sivustolla ne uivat (voit pyydystää niitä haavilla) mutta olen myös ihan julisteena tuota nähnyt. Kaikessa surullisuudessaan se on hauska.

jatkuu . . . osa 3, Örö, tulee julki kun tulee . . .

1 kommentti:

  1. Tuosta kaivoksesta olen varmaan nähnyt telkkarissa ohjelman. Meriotakilokki piti lukea ääneen, ennen kuin osasin pätkiä sen oikeista kohdista. Ei mikään lokki siis.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.