keskiviikko 28. elokuuta 2019

Hiidenkouru


EDIT: YouTube video, jossa geologin haastattelu.

Päivän puheenaihe täällä Itä-Helsingissä on jääkauden muovaama Hiidenkouru, joka on jäämässä Raide-Jokerin alle. Tai siis ei jää alle vaan räjäytetään taivaan tuuliin.

 
Hiidenkourun puolesta puhujat ja puolustajat eivät mitenkään vastusta Raide-Jokeria, vaan haluaisivat sen linjausta hieman siirrettävän, tai vaikka kavennettavan baanaa tai kasvikaistaletta, jotta tämä hieno kallio säilyisi myös tuleville ihmisille katsottavaksi ja koettavaksi. Hyvällä tahdolla tämäkin onnistuisi.

Tästä on, luemma, jo otettu talteen virtuaalimateriaalia, jotta se voidaan tulostaa 3D-malliksi, joka sitten jää tulville sukupolville katsottavaksi. Pah, eihän se ole lainkaan sama asia kuin olla tässä tämän kallion päällä, silittää sitä, kokea sen sileys, lämpö ja kylmyys, pehmeys ja kovuus, tuoksukin sillä on.

Hakusanalla Hiidenkouru Google antaa paljon vastauksia, joista halukas voi lukea lehtiartikkeleita ynnä muuta mielipidettä, en siis laita tähän enempää linkkejä kuin vain tämän insta-linkin ,josta näet parempia kuvia kuin mitä nyt itse onnistuin ottamaan.

 Paikalla olijoista vain jalkoja kun en maanantaina
kysynyt julkaisulupaa.

Maanantaina Herttoniemi-seura oli kutsunut paikalle muutaman asiantuntijan kertomaan asiasta ja meitä olikin toistakymmentä kiinnostunutta. Lisäksi paikalle tuli ja meni useita ohikulkijoita.
Siinä sitten päätimme tulla tiistaina hieman siistimään kourua ja ottamaan esille vielä hieman sen yläpäätä, joka selvästi siinä oli mutta turpeen peitossa. Innokkaimmat tulimme paikalle lapion, harjoin ja vesiastioin varustettuina. Oli se hieman huteraa ajaa fillarilla kun kyydissä oli 8 litraa hölskyvää vettä;)
Saimme tehtyä sen mikä oli suunniteltu ja muutama oikein kaunis muodostelma tulikin päivänvaloon.
Tämä kaunis kivilajien yhtymä löytyi jo maanantaina maata potkiessa.


Kuin myös tällainen outo mikäliekapistus, siinä on aika pitkä varsi raudoitusraudasta.


Kuten jossain kirjoituksessa kirjoitetaan niin tämä ei varmaankaan ole ainoa tällainen kourumuodostelma tällä alueella, missä on jo löydettynä useita hiidenkirnuja, mutta tämän tekee erikoiseksi se, että se on nähtävissä ja paikalle on helppo tulla. Niitä muita kouruja kun ei ole löydetty ja saattavat olla jossain vaikeassa paikassa.
Tässä on valmiina hieno havaintoesitys siitä, mitä jääkausi on saanut aikaan. Eikä näitä tietenkään ole useassa muussa maassa - Suomen kallioperä on ainutlaatuista!


Yksi paikalla olleista on lapsena laskenut tässä jäistä peffamäkeä.


Jääkaudesta en enempiä satuile muuta kuin että tässä siis on ollut jäätä noin 2-3 km paksuudelta ja sen alinen vesi ja hiekka ovat tämän kourun tähän hioneet.



Kaunista ja siistiä kallipintaa jäi jälkeemme. Tässä ikäänkuin sydän kohtaa sydämen, kalliossa tuo tumma kivi ja ylempänä turpeen reunus, kyllähän se ihan selvästi näkyy, eikö:)



Aikaa ei ole paljoa tämän pelastamiseksi, kunhan joku sanoo reiän poraajalle ja panostajalle, että 'ei vielä, odotetaans vähän'.
Ihan pakko on tähän vähän muokata viimeistä kappaletta kirjotuksestani 'Ikikallio palasiksi', jonka kirjoitin Vartiosaaren puolustamisen aikoihin:
Tämän saaren   kallion arvoa ei voi rahalla mitata, vähäiset ovat rakennusyhtiön  raideyhtiön pennoset ikikallion maksamisessa. Räjäytettyä kalliota ei saa takaisin sadan vuoden kuluttua, ei koskaan.
EDIT: Herttoniemi-seuran vetoomus pormestari Vapaavuorelle ja apulaispormestari Sinnemäelle. (28.8.2019)

Tämä kanto saa mennä, ei tarvitse suojelua vaikka kaunis tämäkin on.

KS

xx
EDIT: Hiiden kouru radiossa tänään torstaina 29.8. 2019:
Tänään haastattelu hiidenkouruun liittyen Yle Radio Suomessa klo 15 uutisten jälkeen.
PK-seudulla 94.0 Mhz, netissä missä vaan yle.fi/helsinki. / Paavo Häikiö
xx

1 kommentti:

  1. Kun rakennetaan, ei millään muulla ole väliä.
    Kiuluja olen nähnyt monesti, mutta noita kouruja en ainakaan nimetysti muista nähneeni.
    Kova into teillä on ainakin ollu. Toivottavasti vetoomus huomioitaisiin.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi.